Tillgänglighet kan vara en borttagen tröskel

Under parollen "Otillgänglighet är diskriminering!" marscherade handikapporganisationerna i Norrköping längs med Drottninggatan på lördagen.

29 maj 2010 15:32
Ungefär 100 personer trotsade regnet och tågade från Stadsbiblioteket till Hörsalsparken. I täten gick Finspångs skolmusikkår och spelade.

 

- Vi vill att otillgänglighet ska ingå i diskrimineringslagen, säger Krister Billkvist, ordförande i DHR i Norrköping.

 

Tandlösa regler
Om otillgänglighet ingick i diskrimineringslagen skulle det ge mycket större sanktionsmöjligheter, anser han. Som de är nu är reglerna i plan-och bygglagen tandlösa och anmälningar om otillgänglighet leder sällan till någon förändring.

 

- Av 120-140 anmälningar och enkelt avhjälpta hinder leder kanske en handfull till åtgärd, säger Krister Billkvist.

 

Enkelt avhjälpta hinder kan vara till exempel att man behöver ta bort en tröskel eller installerar elektriska dörröppnare.

 

En miljon utestängda
Enligt handikapporganisationerna är över en miljon svenskar i dag utestängda från en rad restauranger, butiker, biografer, arbetsplatser och idrottsanläggningar, till exempel. Det saknas handikapptoaletter, hörselslingor och information i punktskrift med mera.

 

- Alla partier är överens om att något måste göras, säger Krister Billkvist.

 

Vid lördagens aktion fanns Sveriges Pensionärers Intresseparti närvarande. Vänsterpartiets Kerstin Hildebrand höll tal i Hörsalsparken.

 

- Trots 20 år av utredningar blev inte otillgänglighet diskrimineringsgrund i den diskkrimineringslag som började gälla vid årsskiftet 2009/2010. Ett förslag fanns med men lyftes i sista stund av allianssregeringen. Därför måste vi marschera igen! säger Kerstin Hildebrand.

 

I exempelvis USA, Frankrike, Storbrittannien och Norge med flera länder klassas otillgänglighet som diskriminering.

 

Hölls på 31 orter
- Skulle Sverige vara sämre?

 

Det är andra året i rad som handikapporganisationerna i Norrköping marscherar mot otillgängligheten. Liknande aktioner hölls på 31 orter i Sverige och har så gjorts de senaste åtta åren.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!