Mutmisstänkt chef tidigare i blåsväder

Den mutanklagade kriminalvårdschefensom nu begärts häktad. Han har suttit på flera höga befattningar hos större arbetsgivare i Norrköping.

21 maj 2010 07:59
Han misstänks för mutbrott och trolöshet mot huvudman under tiden 2006-2010.

 

Redan i början av 1990-talet riktade JK kritik mot honom då han var inblandade i tvivelaktiga pensionsaffärer under åren 1988-1990.

 

Det var då han medverkade till att staten tvingades betala ut höga pensionspremier till sju höga tjänstemän inom ett statligt verk.

 

Ett par år senare fick han sparken från sin nästa arbetsgivare, då han försökt genomföra ett större byggprojekt, som inte ledde till något alls, men som kom att kosta hans arbetsgivare närmare 18 miljoner kronor.

 

Märklig upphandling
Som hög chef inom Kriminalvården har han deltagit i det som nu anses vara mycket tvivelaktiga byggaffärer. År 2006 uppmärksammade Östersunds-Posten en mycket märklig upphandling.

 

Upphandlingen gällde byggandet av fängelset i Torvalla, ett bygge på runt 400 miljoner kronor.

 

Efter många turer så blev det ett större byggföretag som utsågs till byggare. Innan affären blev av så vandrade ärendet mellan Östersunds kommun och Kriminalvården och i slutändan visade det sig att kommunen blivit felinformerad om hur upphandlingen skulle ha gått till.

 

Det visade sig att bygget som i slutändan skulle betalas med offentliga medel inte hade konkurrensutsatts och inte handlagts enligt lagen om offentlig upphandling.

 

Läs mer i fredagens Norrköpings Tidningar

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!