Kommunen satsar 34 miljoner i social fond

Norrköping satsar närmare 34 miljoner kronor i en social investeringsfond för att förebygga att människor hamnar i arbetslöshet.

24 mars 2010 12:32

Satsningen presenterades på en presskonferens vid lunchtid där kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) berättade att han ofta får frågan varför satsningar i hus kan ses som investeringar, men aldrig satsningar i människor.

 

-Pengarna till fonden tas från kommunens överskott från förra året och syftet är att stimulera satsningar som ger ökade kostnader i dag, men som vi på goda grunder tror sparar pengar på några års sikt, säger Lars Stjernkvist som tillsammans med kommunalråden Kerstin Hildebrand (V) och Stefan Arrelid (MP) presenterade en rad förslag för att minska särskilt ungdomsarbetslösheten.

 

Bakgrunden är arbetslösheten som ökat de senaste åren, men också det faktum att Norrköping redan före den globala ekonomiska krisen hade många invånare som varit arbetslös länge oavsett konjunktur.

 

- Det finns ett oerhört starkt samband mellan tidiga misslyckanden i skolan och framtida ohälsa och arbetslöshet, säger Lars Stjernkvist.

 

Ett vetenskapligt råd ska knytas till fonden för att säkra kvalitén på satsningarna och följa effekten av dem.

 

- Vi vill utveckla den här idén och bryta lite ny mark, säger Lars Stjernkvist och tror inte att någon annan kommun satsat just på det här sättet.

 

Förutom satsningen i den här fonden fördubblar koalitionen antalet praktikplatser i kommunen till ungefär 1 000. Dessutom ska 50 ungdomar visstidsanställas för att få in en fot på arbetsmarknaden och kanske lockas vidare till utbildning och antalet sommarjobb i kommunal regi plussas på till ungefär 500.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!