Marilyn Monroe i huvudrollen

Marilyn Monroe är en av vår tids största. Borta sedan den 5 augusti 1962 men för den skull aldrig glömd. En odödlig ikon. En trappa ned hemma hos Roger Eriksson, nere i gillestugan, lever hon dessutom på sätt och vis vidare.

26 november 2009 00:00
Man gläntar på dörren till en, till synes, helt vanlig gillestuga i ett villakvarter i Norrköping. Skådespelet som möter en bakom dörren får en att dra efter andan.

 

Marilyn Monroe briljerar i huvudrollen.

 

Ett helt rum med bara Marilyn Monroe. Det är som att träda in i en ny och outforskad drömvärld av Hollywood, flärd, glitter, glam och gränslös stjärnkult. Häpnadsväckande. Den sugande blicken och de putande läpparna, hennes tidlösa varumärken, är över en från alla håll. I alla tänkbara variationer och former. Tids nog återvänder vardagspulsen och det går att sansat börja lyssna till Marilyn-samlaren Roger Erikssons egen berättelse.

 

- Varför Marilyn Monroe?, frågar han sig och slår sig ned i soffan med full utsikt över några hundra Marilyn Monroe i allehanda förföriska poser.

 

- Jag visste att du skulle ställa den frågan. Men jag har ändå inget bra svar. Jag fick en Marilyn-affisch i julklapp när jag var tolv år. Kanske började det där. Jag vet faktiskt inte. Jag vet bara att det blir värre med åren.

 

I 20 år har Roger Eriksson samlat på sig material i ämnet Marilyn Monroe. Föremål saknas verkligen inte på marknaden. Ännu nästan 50 år efter sin död är hon en av tidernas största stjärnor och det ljuva leendet och de blonda lockarna är i allra högsta grad gångbara än i dag.

 

Forna tiders Hollywoodfilmer
- Utseendet, mer än något annat, gjorde henne stor, säger Roger Eriksson. Det är nog också det som har fångat mig. Hennes öde är givetvis också fascinerande. Det är det här med vackra och kända människor som går ett tragiskt öde till mötes och dör i förtid. Som James Dean och Elvis Presley. Samtidigt är jag också är väldigt svag för allt som har med forna tiders Hollywoodfilmer att göra. Den tidens stjärnor finns inte längre.

 

I flera år hade Roger Eriksson sin Marilyn Monroe-samling nedpackad i lådor. Vackert så, förstås, men det är onekligen i detta omsorgsfullt utställda skick den kommer bäst till sin rätt. Spotlights blixtrar i Marilyn-speglar och i bakgrunden hörs hon varsamt sjunga I wanna be loved by you från filmen I hetaste laget.

 

- Vi flyttade hit i maj 2008 och jag lade direkt belag på det här rummet. Tyckte att det skulle passa som Marilyn-rum. Jag måste säga att jag är rätt stolt. Det blev bra. Även om det är precis tvärtemot allt vad som sägs inom feng shui. Enligt det ska man verkligen inte omge sig med döda kändisar. Men jag känner mig harmonisk här inne.

 

Letar udda prylar
Marilyn Monroe-rummet kräver en noggrann rundvandring. Det är ytterst få kvadratcentimeter som inte är smyckade av den heta blondinen. Den uppmärksamme noterar också små fynd som skosnören och väggtermometrar med Marilyn på. Undangömda bland alla affischer och tavlor.

 

- Numera letar jag bara efter udda prylar. Allra helst från förr. Men samlarsakerna från tiden när hon levde är ofta fruktansvärt dyra. I USA finns det gott om samlare som är beredda att betala. Jag är glad om jag har tur och kan hitta något för en hyfsat billig penning. Jag köpte en ovanlig vinylbox för en spottstyver på Erikshjälpen och på loppisen på Himmelstalund hittade jag en barspegel för 150 kronor. Sånt är kul.

 

- Men tavlor och stora affischer har jag lagt av med. Jag får inte plats med mera helt enkelt.

 

Marilyn Monroe slog igenom som fotomodell men blev med tiden omhuldad och älskad som både sexsymbol och skådespelerska. Roger Eriksson är också noga med att framhålla hennes mångsidighet som stjärna.

 

- Som fotomodell var hon alla fotografers favorit. Det sas ju att hon älskade med kameran. Det kan man förstå. Alla bilder på henne blev bra. Sedan tycker jag att hon gjorde ett strålande jobb inom filmen. En stor komedienn. Som i I hetaste laget. En jättekul film. Men hon gjorde även seriösa roller. De missanpassade inte minst. Den skrevs ju direkt för henne av dåvarande maken Arthur Miller och bär på både djup och smärta.

 

Rundvandringen fortsätter och erbjuder, bland annat, samtliga nummer av bildtidningen Se där hon var på omslaget, några ovanliga julgransornament från USA ("jag har fem och de jagar de fem som återstår") samt paraplyer som Roger Eriksson hittade i ett reklamblad från Rusta och åkte raka vägen ut till Ingelsta och köpte minst ett exemplar av varje modell.

 

Vid ena väggen poserar en skyltdocka. Påfallande lik Marilyn Monroe med ljusa lockar och boan elegant över axeln.

 

- Nog ser man att det är hon. Det är en helt vanlig skyltdocka från början och sedan har jag fixat till den på egen hand. Med peruken och kläderna.

 

Tre dödsteorier
Roger Eriksson återkommer till sina funderingar om det gamla och glamorösa Hollywood och stjärnorna från förr. Menar att hjältarna och hjältinnorna från den tiden inte har någon motsvarighet i dag.

 

- Det är närmast skrattretande att det kan dras paralleller mellan Marilyn Monroe och en sådan som Anna Nicole Smith. När Marilyn slog igenom var man tvungen att kunna någonting för att bli stjärna. Av de gamla stjärnorna finns bara Lauren Bacall och Audrey Hepburn kvar. De har åldrats med grace. Jag tror att Marilyn hade haft deras värdighet i dag om hon fått leva. Hon hade aldrig blivit som Elizabeth Taylor. En hånad kopia av sig själv.

 

Marilyn Monroe avled den 5 augusti 1962 i sitt hem i stadsdelen Brentwood i Los Angeles. Exakt hur och varför är än i dag oklart.

 

- Det finns tre olika teorier. En olyckshändelse, mord eller självmord. Jag tror på en olyckshändelse. Hon tog medicin mot sina psykiska problem vid tillfället och jag tror att hon av misstag sköljde ned för mycket piller med champagne. Jag har läst över hundra böcker om henne och lägger jag ihop alla teorier och all fakta pekar det mesta mot den dödsorsaken.

 

Hålla på hela livet
Roger Eriksson har ingenting emot att visa upp sin Marilyn-samling. Besökarnas reaktioner brukar skifta. Några säger att det är det häftigaste de sett medan andra missmodigt skakar på huvudet och undrar om det inte har slagit över trots allt.

 

- Jag vill inte påstå att jag är fanatisk, säger Roger Eriksson. Det låter så hårt. Men det här är i alla fall någonting jag kan hålla på med livet ut.

 

Under tiden går Marilyn Monroe in på en ny vers av I wanna be loved by you i bakgrunden. Sjunger hon direkt för Roger Eriksson är det onödigt arbete. Hans kärlek som trofast samlare behöver hon knappast be om.

 

Samlaren
Namn: Roger Eriksson.

 

Ålder: 32 år.

 

Bor: Norrköping.

 

Yrke: Kundrådgivare på Eon.

 

Samlar på: Marilyn Monroe.

 

Motto: "Sådana stjärnor finns inte längre".
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!