Aldrig för tidigt för Gryningspatrullen

Gryningen må redan ha passerat med någon timmes marginal men klockan är ändå inte mera än 06.00 när några smidiga farkoster lägger ut från Lindöhamnen. Gryningspatrullen på nya uppdrag.

18 juni 2009 00:16
Gryningspatrullen är lösningen på ett vanligt problem i dagens speedade vardag. Vad göra när tiden inte räcker till för något man gärna vill göra? I det här fallet paddla kanot. Svaret blev att kliva upp extra tidigt och köra ett paddelpass på öppna vatten redan i gryningen. När alla andra sover. Kanotentusiasten Erik Wildenstam tog initiativet för fyra år sedan och nu paddlas det varje tisdags- och torsdagsmorgon. Året om. Styrkan brukar pendla mellan 5 och 15 deltagare.

 

- Svårigheten ligger i att ta sig ur sängen och komma iväg, säger Erik Wallgren, en av medlemmarna i Gryningspatrullen. Särskilt när det är kallt, mörkt, isigt och blåsigt. Men det brukar vara värt besväret.

 

Intervallkörning hem
När NT hänger med ut en morgon är det ypperliga förhållanden. Vindstilla och en morgonsol som väntar på att få bryta igenom molntäcket. Just den här gången är sex paddlare - en gammal tävlingskanotist, några multi-sportare samt entusiasterna Erik Wildenstam och Erik Wallgren - på plats och sjösätter sina kanoter i höjd med Bråvikens kanotklubb.

 

Morgonens tur går över ett stilla Bråviken, in mellan Lilla och Stora Grytsholmen, runt den större öns norra spets och tillbaka igen. De sex-sju kilometerna tar en knappt timme att paddla. Jämn takt ut och intervallkörning hem. Molnen skymmer solen, men morgonen är magisk.

 

- På vintern har det hänt att vi har paddlat samma bit efter GPS:en och rundat öarna utan att ens ha sett dem i mörkret, säger Erik Wallgren.

 

De flesta i patrullen paddlar surfski, en tämligen ny typ av farkost som går bra även i tuffare sjö och som saknar sittbrunn. Det blir blött om benen men självlänsen jobbar när farten är tillräckligt hög. Tempot på vägen hem är mycket riktigt högt och Thomas Edhag, i en tävlingskajak, visar varför han är den forne tävlingskanotisten i sällskapet.

 

- Han kommer någon gång då och då och visar att vi andra inte kan paddla, säger multi-sportaren Ola Olsson med ett skratt.

 

Kanalen alltid upplyst
Själv har han cyklat in från Åby och ska nu vidare till jobbet.

 

- En bra start på dagen, säger han. Nu blir det lättare att jobba.

 

Erik Wildenstam menar att det går utmärkt att paddla året om.

 

- Vi har blivit mer och mer seriösa, säger han. Först var det bara jag. Sedan har det spridit sig likt ringar på vattnet. Är det för dåligt väder på vintern tar vi bara elljusspåret.

 

Elljusspåret?

 

- Lindökanalen. Den är alltid upplyst.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!