Hjälpsändningar från City Gross till Lettland

Den här veckan har 25 familjer i Lettland fått en hjälpsändning från KFUM och City Gross i Norrköping.

19 maj 2009 00:19
- Behovet är enormt stort och vi tycker det är otroligt positivt att City Gross har inlett ett samarbete med oss och att man verkligen går in i projektet långsiktigt, säger Jan Sjögren, föreningssekreterare på KFUM. City Gross har ett värdefullt kontaktnät och nu ska vi bli ännu bättre på att berätta för Norrköpingsborna om hur man kan göra en insats.

 

Första besök i februari
Andreas Ericson, butikschef på City Gross i Norrköping, är en föreningsaktiv småbarnspappa som bestämde sig för att försöka göra en insats i ett större sammanhang. Han ringde KFUM och fick klart för sig att deras projekt i Lielpalatone i Lettland skulle kunna ha glädje av ett samarbete med hans butik.

 

- Jag åkte med KFUM till Lettland i februari och det jag såg gjorde ont, säger Andreas Ericson. Jag har själv barn i den här åldern och kände att här kan vi verkligen göra något.

 

Åkte med hjälpsändning
Andreas Ericson åkte hem från Lettland och tog kontakt med sitt nätverk i livsmedelsbranschen och snabbt kom jobbet igång. Förra veckan följde han med sin första hjälpsändning av baslivsmedel och hygienartiklar till Lettland.

 

- Det är skönt att ha kontroll över leveranserna och känna sig säker på att allt kommer fram till dem som bäst behöver paketen, säger Andreas Ericson. Det var fantastiskt att se matlådorna lastas ur utanför skolan i Lielpalatone.

 

En kollektiv depression
Andreas Ericson har redan fått stor positiv respons och det ger honom personligen stor glädje över att kunna hjälpa samtid-
igt som City Gross får positiv uppmärksamhet.

 

- Jag och min personal kan samlas runt den här uppgiften och känna en gemensam stolthet, säger Andreas Ericson. Vi kanske tror att finanskrisen har skadat oss men då borde man besöka den lettiska landsbygden där det råder en kollektiv depression och där många mår otroligt dåligt, fysiskt och psykiskt.

 

Fakta KFUM och City Gross i Lettland
KFUM Norrköping Intus har varit engagerade i Lettland sedan 17 år. Under dessa år har 165 hjälpsändningar gått från Norrköping till Lettland. Varje sändning är på 100 m3.

 

Barnen, 7-20 år, som får ta emot paketen bor på skolinternat och åker hem till sina familjer under helgerna. Många av barnen lider av olika typer av psykiska handikapp.

 

Varje sommar tar KFUM emot 20 lettiska barn på läger i Simonstorp och under en del av sommaren umgås de också med sina svenska fadderfamiljer.

 

I samarbetet med City Gross i Norrköping kan KFUM hjälpa 25 familjer med matpaket i fyra månader när butiken skeppar över varor för 100 000 kronor till Lettland. Projektet kommer att fortsätta och utvecklas i denna samarbetsform.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulla Ericsson