José Kimenga vill vara med och påverka

José Kimenga från Norrköping hoppas på en plats i EU-parlamentet. Att 10 000 väljare kryssar hans namn är förhoppningen.

18 maj 2009 00:15
Som nummer 17 på Folkpartiets lista till EU-valet är José Kimenga den östgöte som står högst upp på listan. Högt upp, men ganska långt ifrån Marit Paulsens topplacering på valsedeln för Folkpartiet.

 

- Som EU-medborgare vill jag vara med och påverka. Jag tror att jag utifrån min bakgrund som jurist, politiker och med arbete inom FN har mycket att bidra med, säger han.

 

Redan i februari drog han igång med sin personvalskampanj. Och från och med nu i maj jobbar han heltid med att sälja in sig själv och sina politiska idéer. Han hoppas på 10 000 kryss. Enligt prognoser från valforskare skulle det innebära en god chans att ta sig in i parlamentet. En folkpartist behöver lite drygt 7 000 kryss för att nå över femprocentsspärren.

 

Ser stort intresse
José Kimengas mål är att besöka så många kommuner som möjligt är för att tala om EU och uppmana folk att rösta på honom. Fram till nu har han besökt elva kommuner i Östergötland. Han tycker tvärtemot många bedömare att det finns ett stort intresse för EU-valet. Folk kommer fram och frågar. När han var i Ydre så kom det flera hundra och lyssnade och diskuterade. Intresset finns.

 

Att driva kampanj kostar förstås pengar. Han har fått ett visst stöd av sitt parti och får också hjälp med en del med administration. Men en hel del av eget kapital har han satsat. Dels vad gäller pengar. Men också ledig tid. Han har tagit ledigt från sitt jobb på Migrationsverket.

 

José Kimenga tycker att EU-debatten ofta handlat om småsaker när det egentligen borde handla om de stora frågorna. Rättspolitik, utrikespolitik och integrationspolitik.

 

- En bra rättspolitik i Europa är en förutsättning för fred och frihet i Europa. Jag brinner för dessa frågor och min erfarenhet är att människor ser på EU som en viktig förutsättning för fred. Därför är det viktigt att tala om dessa frågor.

 

Det låga valdeltagandet är självklart ett problem tycker han. Han tror att det beror på bristande information, att många inte förstår varför det är bra att rösta.

 

Flera problem
- Man måste fokusera på EU-nivån och tala om de stora dragen. Vad EU kan göra? Jag tycker att debatten ofta glider in på detaljer som hur gurkor ska se ut. Det blir ofta överflödig information som förvirrar.

 

Det är lätt att säga att man är för EU, eller emot för den delen. Men att jobba med politik är att vilja förändra. José Kimenga ser flera problem med EU.

 

- EU är inte ofelbart. Jag är oroad över tendenserna där flera länder stänger dörrarna för invandring. Om EU ska fortsätta att utveckla välfärden så kommer det att behövas arbetskraft. Befolkningen i Europa blir allt äldre och det föds allt färre barn. Då finns det ingen logik med att stänga gränserna. Jag är oroad över det.

 

Fakta José Kimenga
Namn: Perseverrante José Kimenga

 

Ålder: 52

 

Bor: Norrköping

 

Bakgrund: Svensk med Angolansk härkomst.

 

Yrke: Jurist och arbetar på Migrationsverket i Norrköping.

 

Aktuell: Nummer 17 på Folkpartiet valsedel till Europaparlamentet
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!