Agneta är sjuk men får ingen ersättning

Tuffare regler för sjukskrivning har gjort att Agneta Andersson från Hällestad numera är sjuk utan sjukersättning. Hon är friskförklarad samtidigt som hon fortfarande rehabiliterar sig efter en knäoperation.

18 maj 2009 00:15
Det är svårt att hitta ett jobb för den som har två utslitna knän. Det tar framför allt tid att ta sig tillbaka efter operationerna. Och mest av allt vet ingen inom läkarkåren hur lång tid det tar att komma tillbaka. Kroppar tar olika lång tid att läka.

 

Agneta Andersson från Hällestad vet. Dels för att hon opererat sina onda knän tre gånger. Dels för att hon jobbat som undersköterska inom rehabiliteringen. Men nu har det tagit för lång tid för henne att komma tillbaka. Så lång tid att hon inte längre anses behöva vara sjukskriven. Hon är "färdigbehandlad". Fast inte enligt henne själv, hennes läkare och hennes fackförbund.

 

Noll inkomst
- Sedan i juli förra året får jag ingen ersättning från Försäkringskassan. Jag har alltså noll i inkomst. Det är tur att jag har en man som jobbar, säger hon.

 

Agneta Andersson är 62 år och har varit fast anställd på Finspångs lasarett sedan 1977. Men nu har hon inget jobb där längre. Arbetsgivaren kunde inte hitta en lättare tjänst åt henne.

 

Därför har hon blivit tvungen att ge sig ut på övriga arbetsmarknaden. Allt enligt den nya rehabiliteringskedjans regler. Kan inte arbetsgivaren hitta en lösning så får man se sig om efter ett annat jobb.

 

Vill inte gå i pension
- Förr fanns det lättare tjänster. Men så är det inte längre. Sådana jobb finns inte längre. Jag vet inte vad jag klarar av. Men jag vill inte gå i pension ännu. Jag tycker att jag har flera år kvar. Dessutom så skulle jag förlora en massa pengar på att gå i pension nu, säger hon.

 

Agneta Andersson är inte ensam om sin situation. Flera som NT har talat med är i samma utsatta läge. De vill tillbaka till arbetet, men det tar längre tid att bli frisk än vad man trodde. Och alternativa arbetsuppgifter är svåra att hitta.

 

Vill jobba
- Jag blev av med min sjukpenning under tiden som jag väntade på en ny operation. Jag undrar hur de tänker? Jag har jobbat över trettio år och har aldrig varit sjuk. Att de gör så här tar psykiskt på mig. Jag blir ledsen när man behandlar mig så orättvist. Är jag frisk så kan och vill jag jobba, säger hon.

 

En orsak till att regeringen har velat ändra på sjukskrivningsreglerna och kraven på rehabilitering är att man anser att allt för många gick sjukskrivna länge. Agneta Andersson förstår tankegångarna, säger hon. Men förstår ändå inte hur alla kan dras över en kam.

 

- Det är säkert så att många har utnyttjat systemet. Men du måste rimligen kunna bli frisk innan du kan jobba fullt ut, säger hon.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!