Klassen blev vinnare på värmeljus

Det här är klassen som tog revansch. Med en kvarts miljon insamlade värmeljus är de bäst i länet och vinner en bra slant till skolresan.

22 april 2009 00:19
Sedan i höstas har barnen i klass 3 på Tamburinens skola i Klockaretorpet samlat in alla begagnade värmeljus de kommit över och tagit med till klassrummet.

 

- När vi använt ljus hemma så har vi tagit med de tomma hållarna i påsar till skolan, berättar Wille Karlsson.

 

- Vi har frågat släktingar också, tillägger Tilda Landqvist.

 

Nationell tävling
Att man började samla värmeljushållare beror på en tävling som skolklasser över hela landet kunnat delta i, arrangerad av Världsnaturfonden och Förpacknings- och tidningsinsamlingen samt Ikea. I Östergötland var det klass tre på Tamburinen som samlade mest, en kvarts miljon. Det betyder att varje barn i klassen, som består av 40 elever, bidragit med i genomsnitt 6 250 använda värmeljus.

 

- Först samlade vi dem i en kartong i klassrummet. Sedan fick vi ha dem i säckar. Till slut tog de så mycket plats att vi ställde säckarna i korridoren, berättar Elin Hulterström som är en av klassföreståndarna.

 

I går kom belöningen. Eleverna hade förberetts på ett nationellt prov, men det var bara en avledande manöver. I stället dök tävlingsarrangörerna upp och delade ut priset på 5 000 kronor, tårta, diplom samt en dag på Fenomenmagasinet i Linköping.

 

Pengar till skolresa
- Pengarna ska vi använda till en campingresa, berättar Wille Karlsson.

 

Att klassen nu blev en vinnare kan man se som en revansch. Förra året kom de tvåa i Pekingspelen och blev utan pris, till elevernas besvikelse.

 

- Det här är en kämpande klass, konstaterar läraren Elin Hulterström.

 

Totalt har länets skolklasser samlat in 2,6 miljoner använda värmeljus. Det motsvarar 1,8 ton aluminium som kan användas på nytt.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!