Piratradiolag fällde populär radio

Klockan 24 den 30 juni 1962 spelades Stick iväg Jack, den sista skivan från Radio Nord på fartyget Bon Jour.

8 april 2009 00:15
Det innebar slutet för ett 16 månader långt radioäventyr, där Jack S. Kotschack trotsat radiomonopolet, men till sist tvingades ge upp.

 

Radio Nord var Sveriges första piratradio. Tidigare fanns Radio Mercur, som sedan hette Radio Syd, men de sände från Öresund och riktade sig främst mot Danmark.

 

Revolution
När Radio Nord startade den 8 mars 1961 var det en revolution i radiosammanhang. De fick en mycket stor och trogen lyssnarskara. Det här var första gången ungdomen kunde lyssna till sin musik, utan att köpa skivan eller ratta in Radio Luxembourg.

 

För den socialdemokratiska regeringen blev det radioföretaget för provocerande. Annonsörer skrämdes bort med hot av olika slag och till och med kommuner hotades med repressalier om de anlitade företag som annonserade i Radio Nord.

 

Musik och nyheter
De populära sändningarna tvingade Sverige Radio till en modernisering. Snart kom Melodiradion och sändningar även på natten, men så mycket modernare musikutbud blev det inte. Inte förrän något år efter Radio Nords död då P3 föddes.

 

Radio Nords sändningar byggde på musik, nyheter, sport och reklam dygnet runt på mellanvåg 495 meter. Stationen blev först både med Gagarins rymdfärd och invasionen på Kuba.

 

Alla program bandades i Stockholm och flögs ut till Bon Jour som låg på internationellt vatten i Östersjön. Banden släpptes i behållare ner i vattnet som fiskades upp av besättningen.

 

Klassiska radionamn som Kaj Karlholm, Gert Landin och Larsa Sörensen fick sina genombrott här.

 

1962 antog Sveriges riksdag den så kallade Lex Radio Nord, piratradiolagen. Jack S Kotschack valde att stänga stationen. En brittisk piratradio övertog fartyget och fick namnet Mi Amigo och hamnade i Engelska kanalen. 1980 sjönk det under en vårstorm.

 

I dag ägs det av Håkan Thornell, som fortfarande har drömmen att i alla fall få upp några delar av fartyget.

 

Fakta Sveriges Radio
Ett utdrag ur radioprogrammets musikinslag onsdagen den 8 mars 1961, dagen när Radio Nord startade.

 

11.00 Musik under arbetet.

 

14.35 Musikalisk underhållning med Radioorkestern.

 

15.40 Schumann. Märchenbilder för viola och piano.

 

16.30 Lätt rytmiskt med Bibi Rydströms trio.

 

17.10 Grammofon. (12 musikinslag med mycket klassiskt och sång, men ingen ungdomsmusik)

 

19.05 Det bara blev så. Kabaréunderhållning från Hamburger börs.

 

19.30 Århundradets schlager. Lyssnarna väljer sina favoriter 1930-1939. Medverkande: Carli Tornehave, Brita Borg, Four Hits med flera.

 

23.30 Skivdisken. Nytt lätt i arkivet.

 

Nyhetssändingarna var varje halvtimme 6.30-8.00. Sedan kl 11, 12.30, 17, 18.30, 19 och 22. Klockspel och Dagens dikt varje dag kl 12.

 

P 2 sände endast klassik musik.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!