Det våras för miljön

Miljökunniga civilingenjörer som kan starta och driva företag. Det är målet med Linköpings universitets nya civilingenjörsutbildning i miljömanagement.

21 mars 2009 00:20
Framtidens företagsledare behöver kunna hantera miljö- och energifrågor. Det har varit utgångspunkten när Linköpings universitet har format sin nya civilingenjörsutbildning med inriktning på miljö, energi och management.

 

Snabbväxande marknad
- I dag växer marknaden snabbt för miljöanpassade produkter och då behövs människor med en grundläggande förståelse för dessa frågor och hur de kan lösas, säger Olof Hjelm.

 

Olof Hjelm är docent i miljöteknik och en av dem som varit med och tagit fram programmet.

 

Grunden är en vanlig civilingenjörsutbildning som kompletteras med kurser i energi, miljö, ekonomi och företagande.

 

Ny kombination
Civilingenjörsutbildningar med miljöinriktning finns det i dag redan fler varianter av på andra universitet. Men det här den första utbildningen där energi, miljö och management kombineras.

 

- Miljöföretagarna är fortfarande dåliga på att kommersialisera sina produkter och entreprenörerna har haft svårt att hitta till den här branschen, säger Hjelm.

 

Linköpings universitet har en bra bas att bygga på. Forskningen i miljöteknik och energisystem ligger redan långt fram och till det kommer länets nya Miljöteknikcentrum.

 

Ett samarbete mellan Linköpings universitet och Norrköpings och Linköpings kommuner, där uppdraget är att skapa en arena i världsklass för miljöteknik.

 

Dessutom finns redan flera miljöteknikföretag i regionen.

 

- Finanskrisen har dessutom satt fingret på att vi inte bara kan fokusera på att rädda den industri som vi redan har utan att vi också måste försöka utveckla framtidens produkter, säger Hjelm.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Fälth