Ray fanns med på FRA:s hemliga spaningslista

Minst sex östgötar finns med på en lista över personer som Försvarets radioanstalt, FRA, har spanat på under 90-talet. En av dem är Ray Happ från Norrköping.

21 juli 2008 00:19
- Det känns lite chockartat. Det är liksom sånt där som bara berör andra. Själv är man ju bara en vanlig svensk, säger Ray Happ.

 

Han fick kännedom om att han fanns med på listan när Sveriges televisions Rapport ringde upp honom härom dagen.

 

Listades för studieresa
Efteråt gick han ut på nätet och letade upp listan. När han läst igenom namnen kunde han ganska snart gissa varför han fanns med.

 

- Under 90-talet arbetade jag på Holmen och vid ett tillfälle gjorde vi en studieresa till Ryssland. Holmen arrenderade ett stycke skog där och vi åkte över några stycken för att titta på hur det fungerade. Alla som var med på resan finns med på listan så jag antar att det har med det att göra.

 

Vet inte varför
Ray Happ vet inte vad för slags information FRA fått fram om honom, men han kommer att begära att få ta del av den.

 

- Fast egentligen är det mer intressant hur de fått veta att vi skulle åka till Ryssland och om de lyssnat av våra privata telefoner eller Holmens växel. De verkar kunna lyssna av lite hur som helst, jag menar att ett företag åker till Ryssland är ju ingen vidare grund för avlyssning. Det är sanslöst.

 

Listan över vilka personer FRA spanat på ska ha sparats på myndigheten, och FRA har nu anmälts till datainspektionen.

 

103 namn
Totalt finns 103 namn på listan varav sex är östgötar. Men det skulle kunna vara fler från länet, då många namn inte har någon geografisk angivelse.

 

Listan har även lagts ut på organisationen Frihetsfrontens hemsida, tillsammans med anmälan. Detta för att visa att FRA spanar på vanliga människor. FRA-chefen, Ingvar Åkesson, tillbakavisar dock uppgifterna.

 

"Jag kan klart deklarera att ingen av de personer som anges på den anonyme anmälarens lista har blivit telefonavlyssnad av FRA." skriver han i Svenska dagbladet.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Karlsson