Elevinflytande uppe för debatt

- De lokala styrelserna höjde stämningen på skolan och ökade elevengagemanget enormt. Vi gick från två till 98 engagerade elever. Nu är vi tillbaka på stenåldern.

9 april 2008 00:18
Det var ord och inga visor när Lotta Häyrynen, De Geergymnasiets elevråd, och Louise Wallin, ordförande i elevrådet på Hagagymnasiet, kritiserade folkpartisten Mattias Sundin och regeringens beslut att lägga ner de lokala styrelserna med elevmajoritet i i kommunala gymnasieskolor.

 

Det var under en debatt på Arbetets museum på tisdagskvällen som det hettade till.

 

Tjejerna fick stöd från lärare i publiken.

 

Mattias Sundin hävdade att beslutet var en del i alliansregeringens försök att bryta den negativa utvecklingen i svenska skolor, där lärarnas auktoritet successivt gröpts ur.

 

- Oordningen har ökat och kunskapsnivån sjunkit. I det läget är det viktigt att hålla fast vid principen att det är lärarna som bestämmer, sade han.

 

Både Lotta Häyrynen och Louise Wallin, och delar av publiken, hade svårt att förstå kopplingen mellan mellan lärares bristande auktoritet och lokala styrelser.

 

De såg bara hur positivt elevdemokratin påverkats av de lokala styrelserna och hur de ökade trivseln och stämningen på skolorna.

 

Sedan de lades ner har engagemanget sjunkit igen.

 

- Bitterheten har lagt sig som ett tjockt täcke över alltihop, sade Lotta Häyrynen, och Louise Wallin nickade instämmande.

 

- Det är vemodigt. Förut var engagemanget mer spritt nu är vi tillbaka till att bara några eldsjälar jobbar, sade Louise Wallin.

 

De saknar de lokala styrelserna, som var ett forum där lärare och elever kunde mötas och samarbeta kring intressanta frågor.

 

- Det är inte intressant att vara med längre. Vi har tappat så många viktiga frågor. Nu sitter vi där och pratar om gardiner igen, sade Lotta Häyrynen.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petronella Uebel