Han bunkrar mat inför svininfluensan

Daniel Andersson står rustad om svininfluensan slår hål på samhällets funktioner.
- Jag har varit förberedd på en pandemi i flera år, säger han.

11 augusti 2009 00:15
Allt började med en överlevnadskurs när Daniel var 15 år.

 

- Efteråt gick jag och köpte en burk skinka som nödproviant, säger 30-åringen.

 

Hans prydliga vindslägenhet ser ut som vilket modernt hem som helst. En vägghylla över tv-skärmen pryds av gamla tevespelsklassiker och vid soffan står en bärbar dator påslagen.

 

- Den skulle jag ha svårt att klara mig utan. Det vore bra med en solcells-laddare om strömmen går, säger han.

 

Klarar sig en månad
Att våningen kan förvandlas till ett fullt utrustat överlevnadshärbärge kan ingen gissa. I skafferiet har Daniel ett enormt matförråd. I pedantisk ordning står burkar, tetror och torrvaror med etiketterna framåt.

 

I lådan på balkongen förvarar han dunkar med rödsprit och i klädkammaren finns 59 liter vatten och annan överlevnadsutrustning. Civilförsvarsförbundet anser att varje medborgare ska vara förberedd på att klara en vecka hemma utan el och rinnande vatten.

 

Daniel räknar med att kunna leva riktigt gott under en hel månad. Han tror inte att terrorattacker kommer att slå ut samhället eller att mutanter kommer att anfalla.

 

- Jag tänker på sådant som kan förklaras vetenskapligt, som att en solstorm kan slå ut transformatorer och göra oss strömlösa under lång tid, förklarar han.

 

Daniel har Crohns sjukdom, som innebär att det egna immunförsvaret blir aggressivt mot tarmarna. Medicinen han äter försvagar immunförsvaret, som bieffekt blir hans hälsa väldigt skör.

 

Får inspiration på forum
- Träffar jag någon som är sjuk så blir jag också sjuk. När jag var på Ica häromdagen var det en unge som gick omkring och hostade. Jag blev väl inte rädd direkt men man funderar ju vidare.

 

Det är främst svininfluensan Daniel tänker på. Han har köpt hem hostdämpande och febernedsättande mediciner.

 

- Hade jag 1 800 kronor över skulle jag köpa Tamiflu på en gång, berättar han.

 

Daniel tror att hans sårbara hälsa gör att han känner behov av extra skydd och att det var därför han började tänka på överlevnad från början.

 

På internet-forumet Swedish Survivalist får Daniel inspiration även om han tycker att vissa medlemmar är extrema. Han gillar inte alls den amerikanska machostilen och det tuffa språket.

 

- Förkortningarna är praktiska på forumet men jag kallar hellre min BOB för en 72-timmarsryggsäck. Det säger mer om vad det är.

 

Att hans egen ryggsäck står packad är mest för att han har all utrustning redan - till för några år sedan drev han ett friluftsföretag. Nu har han påbörjat en instruktörsutbildning
i överlevnad inom Civilförsvarsförbundet och snart tar han jägarexamen.

 

- I en överlevnadssituation skulle jag nog skjuta en älg men jag är för blödig att skjuta för nöjes skull, säger Daniel.

 

Rätt utrustning
För att lära sig mer om odlande har han skaffat en kolonilott, men han har svårt att orka kroppsarbetet som krävs. Annars hade han kunnat tänka sig att odla mera.

 

Att hitta bra utrustning till lågt pris har blivit till en sport. Förutom sedvanlig campingutrustning rymmer klädkammaren mängder av prylar som solcellslampor, dynamo-radio och batterier.

 

- Det här är en riktigt bra värmare. Den går på rödsprit och man kan använda det som en kokplatta också, säger Daniel och lyfter upp en stor aluminiumkorg med en brännare i mitten.

 

På internet-forumet pratas det om "moralhöjande" inslag i överlevnadsutrustningen. Det innebär att man inte ska glömma att packa med sådant som man tycker om eller är beroende av för att må bra psykiskt.

 

Inte över gränsen
Daniel har en särskild låda med choklad och polkagrisar. Och trots att Daniel inte röker hade han, till för några kvällar sedan, även en limpa cigaretter
i förrådet.

 

- Den var tänkt som bytesvara, men jag sålde den till en kompis som hade slut.

 

På skafferidörren har Daniel en lista med utgångsdatum så att maten inte blir förstörd. Vid kortare strömavbrott brukar han passa på att testa en och annan av sina prylar.

 

- När strömmen kommer tillbaka blir jag bara lättad.

 

Daniel känner ingen oro över att han kanske aldrig får nyttja utrustningen på riktigt.

 

- Nej, i så fall vill man ju att något ska hända och det vore skrämmande om någon såg det så, säger han.

 

Trots att förberedelserna för sjukdom och katastrof alltid finns i bakhuvudet tycker inte Daniel att han har nått gränsen för vad som är sunt. Hans mamma tycker att det hela har gått överstyr, medan hans kompis skakar på huvudet och ser Daniels hobby som höjden av nördighet. Men Daniel gissar vem de kommer att lita på om något händer.

 

- De borde också förbereda sig. Man kan inte komma och knacka på i en nödsituation om man inte ordnat något själv.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Nilsson