De kallar sig survivalister

På internetforumet Swedish Survivalist diskuterar medlemmarna hur de ska agera om samhället kollapsar.

11 augusti 2009 00:15
De flesta medlemmarna är män med överlevnad som största intresse. Internet blir extra viktigt för eftersom diskussioner med grannar och bekanta anses vara en risk.

 

"Jag kan inte tänka mig vara annat än anonym, jag vill inte få påhälsning av hungriga huliganer om det värsta skulle hända", skriver signaturen Dianaj till NT.

 

Hon är en av få aktiva kvinnor på forumet. Till NT skriver hon att hon är sjuksköterska med man och barn. De senaste månaderna har hon förberett familjen för isolering på landet under svininfluensan. Själv kommer hon att arbeta trots att hon är rädd att det nya influensaviruset ska mutera till "något riktigt elakt".

 

Har skrivit arbetslistor
"Hellre att barnen missar några månaders skola än att de dör eller får men för livet. Jag har ganska stora barn, 12 och 15, vi har pratat en hel del om att det vi gör är lite hemligt. Jag har stoppat min 12-åring ibland när vi pratar med andra."

 

Dianaj verkar inte tycka att hon går för långt i sina förberedelser. Hon skriver att hennes barn är stolta över att deras mamma är sjuksköterska och kan hjälpa andra men att de också tycker att det ska bli jobbigt att skiljas från henne under influensan.

 

"Mest är de ledsna att vi inte kan ta alla de känner med sig till vår BOL*, de skulle, precis som jag, vilja "rädda" alla."

 

Dianaj har skrivit arbetslistor så att barnen vet hur de ska laga mat om de "blir utan vuxna".

 

Men hur pratar du med barnen om dina förberedelser utan att skrämma dem?

 

"Vi har talat om att alla förberedelser bara är ifall att och att vi inte tror något kommer att hända men vi vill kunna ta hand om dem om det händer. Jag går inte omkring och säger snart smäller det, man vill inte ha livrädda ungar", skriver Dianaj som påstår att vetskapen om att klara sig och att kunna bidra ger barnen lugn.

 

Gömmer undan
En del förnödenheter har hon gömt under sängar eller bakom böcker för att inte familjen ska känna att de "bor i ett snabbköp" och för att det inte ska vara uppenbart för "vanliga besökare" att familjen förbereder sig.

 

"Barnen har inte mycket till BOB, de har lätt gångavstånd hem på vardagar och vet hur de ska ta sig till BOL:en. Lite extra har de i sina skolväskor jämfört med andra barn kanske, vantar, mössor, sockar. Det är ganska strikt på skolan så kniv är uteslutet. Ficklampa finns däremot och jag ser till att de alltid har bra skor och jacka."

 

Fotnot: Förklaringar på förkortningarna finns i faktarutan nedan.
Bakgrund Survivalism
Termen överlevnadsteknik kom under andra världskriget, då flygare utbildades för att klara sig efter fallskärmshopp.

 

Under Kalla kriget utvecklades survivalismen i USA. I Sverige vid mitten av 1970-talet.

 

Svenska Överlevnadssällskapet och Civilförsvarsförbundet har verksamhet inom överlevnadsområdet.

 

Vid Försvarsmaktens överlevnadsskola, FÖS, utbildas civil och militär personal.

 

Källor: Nationalencyklopedin, Wikipedia, Civilförsvarsförbundet och Svenska Överlevnadssällskapet.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Nilsson