Polisen borde hjälpa - inte stjälpa

Den 5 november skulle Stadium Arena fyllas med dansglada besökare och en rad dj:s när klubbeventet Majestiq 12 arrangeras.

12 oktober 2011 17:41

Nu blir det inte så, eftersom polisen anser att arrangören ska betala 708 400 kronor för att bevaka eventet. Och det är ekonomiskt ohållbart.

Den 6 november i fjol var det första gången Majestiq 12 arrangerades i Sverige. Platsen var även då Stadium Arena som besöktes av drygt 2 200 personer. Under kvällen omhändertogs 65 personer. Enligt polisen var 40 av dem påverkade av narkotika. De lagfördes och släpptes på kvällen, utom två som var häktade fram till dagen efter.

Självklart är det illa om så bara en enda person ger utslag på polisens narkotikatester. Men borde inte samhället, alltså polisen och ansvariga myndigheter, jobba för att möjliggöra sådana här arrangemang i stället för att ta betalt för sina tjänster likt en privat firma?

Det är reglerat i ordningslagen sedan länge att polisen ska ta betalt vid vinstdrivande evenemang, men lagen har varit svårtolkad. Men Rikspolisstyrelsen har tagit fram nya riktlinjer där ideella föreningar utgör ett undantag. Det är alltså vinstrivande arrangemang likt Majestiq 12 som får betala.

Jan Mattsson från rättsgruppen på polisen säger att de "bedömer att tillställningens art och musikens karaktär gör att det troligtvis kan bli stora drogproblem under kvällen, precis som förra året."

Och jag bedömer att det blir bråk vid vissa fotbollsmatcher. Den bedömningen gör också boende på Kungsgatan som inte vågar gå utanför dörren när det är högriskmatchdags.

Senast jag kollade var alla krogar i Norrköping vinstdrivande företag, inte ideella föreningar. Borde inte de betala avgifter till polisen när fulla människor slängs i fyllecell efter att ha hällt i sig lagliga droger på de lokala, privata vinstdrivande krogarna?

Men varken IFK, Majestiq 12, krogarna eller någon annan borde enskilt betala för polisbevakning. Hur upprörande än huliganer, bråkstakar och knarkhandeln är. Även om polisen inte förbjudit Majestiq 12 känns det nästan som att de kan stoppa de arrangemang de inte tycker passar.

Polisen är auktoriserad av oss medborgare som väljer regeringar som skriver lagar som reglerar vad polisen får och inte får göra. Polisen har våldsmonopol. De får använda våld och tvång mot enskilda medborgare när det krävs. Och så ska det vara. Det är liksom kärnan i det hela. Men hur blir det i förlängningen? Kan Åhléns, som är ett vinstdrivande företag, betala Norrköpingspolisen för att få lite extra bevakning? Kanske riktiga poliser kan ersätta vakterna från privata bolag som jobbar där?

Det ser ju tryggt ut att ha en blåljusbil parkerad vid entrén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!