Mattias Enn

I tisdags hade Mattias Enn 18000 åskådare när det var dags för Allsång på Skansen. I torsdagskväll var det 225 personer i Häradshammars Bygdegård.

21 juli 2007 01:06
-Och jag var faktiskt mera nervös inför föreställningen här i bygdegården än jag var när jag stod på Skansens scen, erkände Mattias Enn när han pustade ut efter den dryga timmen underhållning.

 

Varför då detta nervdaller?

 

-Min föreställning bygger helt på Zarah Leanders liv och hennes melodier. Eftersom jag mycket väl känner till den suveräna föreställning som Jörgen Mulligan presenterat för er östgötar under åren så var detta något av att spela på bortplan. Dels var jag osäker om det skulle komma någon publik och hur skulle den reagera. Men så här efteråt måste jag erkänna att det fungerade mycket bra och publiken verkade trivas.

 

Estradör
Mattias Enn skriver estradör, sångare och kuplettförfattare på sitt visitkort och är 34 år. Föddes i Nacka, växte upp i Ålem, bor numera i Hägersten och hette egentligen Nilsson som senare blev Enn.

 

-Jag debuterade 1993 på Mosebacke Etablissement med enmansmusikalen I skuggan av en stövel som handlade om Zarah Leanders liv. Jag har även turnerat i delar av Europa och i USA och under ett par år bodde jag i Finland. Åren 2005-2006 drev jag egen teatersalong i Stockholm och under åren har jag

 

givit ut tre cd.

 

Carola blev Zarah
Det var morföräldrarna som fick Mattias att bli intresserad av Zarah Leander.

 

-Carola var min idol, men nu är det Zarah som gäller, säger Mattias som tycker att det är viktigt att vi slår vakt om den musikstil som nu är på väg att försvinna.

 

Två andra ordkonstnärer uppskattas av Mattias och då handlar det om Karl Gerhard och Povel Ramel.

 

-Jag blev lycklig när jag blev inbjuden hit till Zarah Leander-museét för att få vara med och fira hennes namnsdag, och i eftermiddag var jag hembjuden till Brigitte Pettersson på Lönö. Där fanns även Jörgen Mulligan och vi sjöng Vill ni se en stjärna som duett.

 

Mattias gjorde Zarah på sitt sätt och det blev en dryg timmas "historielektion" där 13 melodier fanns insprängda. Allt från nummer från Karl Gerhards revyer till den mera sentida repertoaren.

 

Samtidigt som Mattias fyllde Häradshammars Bygdegård fanns Jörgen Mulligan på Bondens Creperi i Söderköping. Så visst är Zarah Leander aktuell även i dag. Det bevisades denna torsdag.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!