Facebreaker vill nå ut ända till USA

Facebreaker släppte nyligen sin tredje fullängdare och hoppas för första gången etablera sig i USA och Kanada. En stor scen i death metal-genren.

20 november 2010 00:00

De har nämligen fått distribution via stora Metal blade records och skivan Infected kommer därmed att finnas i affärer runt om i Nordamerika.

 

- Tidigare skivor har sålt ett par tusen ex. Det är inte så kommersiell musik, men det känns spännande att se vilket antal vi kan sälja nu, säger sångaren Roberth Karlsson.

 

Bandet har funnits sedan 1999 och består av fem Finspångsbor som hängt i replokalerna på Rockbageriet sedan sent 80-tal. Mätt i myspace-spelningar är bandet Finspångs tredje största nu existerande band, efter Devian och Nightingale. Gitarristen Janne Ivarsson berättar att de vill vara tunga, men enkla. Undvika tekniskt avancerade arrangemang.

 

- Vi vill kunna köra låtarna live, och de ska nästan låta bättre då än på skiva, säger Roberth.

 

Störst i Tyskland
Musiken är death metal. Här ovanför finns en youtube-video från festivalen With full force 2009, som ger en god bild av deras sound och uttryck, även om de byggt ut scenshowen något sedan dess. Sina största framgångar har de också nått i Tyskland där de spelat inför upp emot 15 000 personer. Det är främst killar som lyssnar men till skillnad från Sverige är åldersspridningen stor.

 

Inte bara musik
- Det är skitfränt att skriva autografer till någon som är 65 och tycker att det är bra musik, säger Roberth.

 

De repar två gånger
i veckan. För att driva ett band krävs också mycket pappersarbete, tröjor som ska tryckas och omslag som ska redigeras. Ekonomiskt går det precis jämnt ut.

 

Ni lägger massa tid på Facebreaker, och tjänar inte en spänn. Ni måste vara hängivna?

 

- Ja, men det är det där med att spela live som är så jävla häftigt, säger Roberth.

 

<p>FAKTA Facebreaker</p>

Medlemmar: Roberth Karlsson, Janne Ivarsson, Jonas Magnusson, Mika Lagreen och Mikael Wassholm.

 

Genre: Death metal.

 

Kommer från: Finspång.

 

Lyssna: www.myspace.com/facebreaker_mail

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!