Söderköping har blivit snällare

På 90-talet repade black metal-bandet Marduk i Söderköping och punkarna i Acursed gjorde sig ett namn. I dag är Söderköpings musikliv snällare, menar Stefan Wållberg.

15 november 2010 14:36

– Här ska man nog inte vara för avvikande, gärna vara lite familjär och klämmig. Då går man hem.

Han målar upp en bild av coverband, bluesband och hyllningar till Pink Floyd och Rush. Nämner Peter Johansson och Matilda Hanssons framgångsrika karriärer. Och för drygt 30 år sedan – Small town singers. Dessutom finns en ådra av progressiv rock som i synnerhet familjen Selsfors ligger bakom med sina band Pegasus, Iktus och FSHA.

Det finns sådant som hiphop, skatepunk och indiepop också, men inte samma typ av rock- och metalscen som Norrköping har, eller för den delen Finspång.

Uppskattad blandning

Vi träffar honom en bandkväll på Magasinet, Studiefrämjandets scen för lokala band. Denna kväll spelar singer/songwritern Vidar Möller, hårdrockarna Bloodlust, rockiga Wagmare och poppiga Meladore. De första två är lokala, Wagmare är från Valdemarsvik och Meladore fick hasta sig hit från Norrköping när ett inbokat band ställde in med kort varsel.

Kvartetten representerar den blandning som Stefan uppskattar så mycket med Söderköpings musikliv. Unga delar scen med äldre, pop samsas med instrumental rock och varför inte en ukuleleorkester mitt i allt, som på den senaste bandkvällen.

– Vi försöker köra samma koncept som på Storåfestivalen, där vi blandar så att det är både unga och vuxna som spelar. Det är kul när man på festivalen kan få se både barnvagnar och rollatorer.

I huset på Munkbrogatan har många band repat. Det är här, på fritidsgården Focus Studio Moss, Nyströmska skolan och i en replokal i Ljunga som Söderköpings musikliv har sina drivhus.

Vilka har varit Söderköpings största band?

– Det är nog Acursed och Marduk. Marduk började ju repa här. Då var det med folk från Söderköping. En del vill inte kännas vid dem eftersom de är ett black metal-band, men egentligen är de nog Norrköpings största band eftersom de spelar i hela världen.

Lämnar Söderköping

Marduk bildades i Norrköping och räknas som ett Norrköpingsband, men originalsångaren Jocke Göthberg (nu trummis i Nifters) bodde i Söderköping då. Dessutom tillkom två Söderköpingsbor på trummor respektive bas lite senare.

Acursed är utan tvekan ett Söderköpingsband. Läs mer om dem på nästa sida.

Många lämnar emellertid staden innan de når några större höjder. Cellisten Johannes Bergion och gitarristen Pontus Mantefors är uppväxta i Söderköping men bor nu i Göteborg respektive Stockholm. Deras band Diablo swing orchestra har vuxit sig riktigt stora med sin blandning av rock, klassiskt och jazz (läs mer om dem i morgon).

Pegasus första skiva

Kvar i Söderköping finns Pegasus, som kom fyra i Rockkarusellens riksfinal 2009. De har precis färdigställt sin första skiva.

De är riktigt skickliga, menar Stefan Wållberg, men poängterar samtidigt att musikstilen är smal.

- Den progressiva rocken har ett uppsving nu jämfört med 90-talet. Det finns festivaler som bara är inriktade på det. Men det gäller att marknadsföra sig själv. Många unga tänker att någon annan ska göra det, och väntar på det där skivkontraktet. Men det kommer inte att bli något nytt Rolling Stones. Det är nya tider nu, säger han och fortsätter.

- Jag tänker mycket på det. Tänker att framtiden kommer att bli som på 1700-talet, att man kommer bli kändis i sitt distrikt. Det är min analys. Det kommer inte att funka det globala. Det blir för mycket. Man kan inte ta in det. Man blir lokalkändis i stället.

 

<p>FAKTA Upcoming-akter</p>

Stefan Wållbergs tips:

 

Meadows ever bleeding: Singer/songwriter-duo bestående av Christoffer Wadensten från Söderköping och Stefan Larsson från

Norrköping. De bor nu-

mera i Örebro och har bland annat lirat på Hultsfredsfestivalen. Spelade på Crescendo i våras.

 

NoFence: Var med på Augustifesten. Det är lite Green Day-modellen, melodisk punk. De körde covers från början och gör nu egna låtar i den stilen. De satsar hårt och börjar låta riktigt bra.

 

FAKTA Om artikelserien

Artikeln är starten på en artikelserie om musiklivet i Norrköping, Söderköping, Finspång och Valdemarsvik, baserat på en listning av de över 200 band som finns i området.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!