Idel succé för Monty Python-musikal

Eric Idle väckte Monty Pythons långfilm från 1975 till en oväntad succé på världens scener. Nu får musikalen ”Spamalot” skandinavisk premiär i Malmö. En av riddarna runt runda bordet är Sir Galahad, som spelas av Robert Rydberg från Norrköping.

22 september 2010 14:20

Redan förra sommaren fick Robert från Norrköping veta att rollen var hans. Då hette han Carlson i efternamn, men sedan dess har Robban hunnit gifta sig med Eva Rydbergs dotter Birgitta.

Rollen är tuff sångmässigt och det är många stora namn som trängs kring runda bordet.

 

Hur är Sir Galahad?

– Rolig att göra. En arbetarkille som blir dubbad till riddare och fin. Jag ska visst få använda min östgötska lite.

 

Eric Idle väckte de fåniga riddarna av runda bordet till liv igen och gjorde Monty Pythons långfilm från 1975 till en oväntad succé på världens scener. Nu får musikalen "Spamalot" skandinavisk premiär i Malmö.

Kaffe eller te? Eric Idle, en av de sex medlemmarna i den legendariska humorgruppen Monty Python, bor numera i Los Angeles. Men är man en av dem som satt fingret på det brittiska kynnet och som själv kommit att utgöra definitionen av brittisk humor är valet ändå självklart.

Det blir te.

-Jag rör inte vid kaffe. Det får mig att skaka som ett löv.

 

Eric Idle är i Sverige för att överse repetitionerna av musikalen "Spamalot", som på fredag har premiär på Nöjesteatern i Malmö med bland annat Hipp hipp-duon Anders Jansson och Johan Wester på scen.

"Spamalot" är baserad på den klassiska Monty Python-komedin "Monty Pythons galna värld" från 1975, och blev något oväntat en succé när Idle tillsammans med kollegan John Du Prez plockade upp den igen och omarbetade den till musikal.

-Scenerna är Monty Python, karaktärerna är Monty Python. Vi har behållit hela den anda som präglade filmen. Men det finns egenskaper som filmen saknar, vilket var avgörande för att den skulle fungera som en pjäs. "Spamalot" är mer logisk och handlingsdriven, säger Eric Idle.

 

Humor är sällan tidlöst. Att en 35 år gammal lågbudgetkomedi blir en framgångsrik scenshow är lika oväntat som att öppna ett utgånget mjölkpaket och hitta fullt ätbar filmjölk.

-Bush var president, folk var deprimerade, trötta, alla hade åkt till Irak. Det var en katastrof. Och så kommer här några som ska leta efter den heliga Graal. Jag tror den en fångar en särskild tidsanda. När "Monty Pythons galna värld" kom blev den en stor framgång i USA, och det var ju under Vietnamkriget, spekulerar Eric Idle och tillägger:

-Men så är det också något av det bästa som Monty Python har gjort. Den gör folk glada.

TT Spektra: Hur mycket har det att göra med att pricka tidsandan?

-Undermedvetet handlar det väldigt mycket om det. Ta Beatles, deras framgång handlade väldigt mycket om att de kom i ett efterkrigsdeprimerat England. Du vet, deras "tralalala". Vi var motsvarigheten till dem. Vi kapslade in detta efterkrigstillstånd med ett slags galen optimism. Det tror jag är något som Beatles och Monty Python har gemensamt.

 

Att Monty Python fortfarande hittar nya fans, trots humors generellt korta bäst före-datum, och trots att gruppen faktiskt upphörde 1983, förvånar Eric Idle.

Kanske är det för att det "fortfarande är så jävla dumt".

-Men det borde verkligen vara dött och begravet redan för många år sedan, säger Eric Idle.

TT Spektra: Tycker du?

-Nej, jag tycker inte det. Men normalt sett håller inte humor så här länge. När vi är döda kommer folk fortfarande uppskatta oss.

TT Spektra: Känner du dig tursam?

-Nej, jag känner mig otursam, för jag kommer inte att kunna spendera de pengar som jag ännu inte tjänat.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
NT/TT Spektra