Jazz med feeling

Jazztonerna flödar från studion i Åby. NT nöje har hamnat mitt i inspelningen av en skiva med Ann-Christin Hallgren på sång och Rune Falk bakom saxofonen.

14 augusti 2010 00:00
Stämningen är munter bland instrument och mikrofoner.

 

- Det är inte bra att spela saxofon när man precis har ätit, man rapar hela tiden, säger Rune Falk med ett skratt.

 

Basisten och studioinnehavaren Bosse Lindström spelar upp en inspelning av There will never be another you från redigeringsrummet som ligger vägg i vägg.

 

- Jag har sjungit så många toner nu i flera dagar, så man måste friska upp minnet lite, förklarar Ann-Christin Hallgren med ett leende.

 

Känslofull sång
Sedan räknar hon in bandet. Marcus Österlund från Norrköping spelar piano och Örjan Lindgren från Motala (och Söderköpings Storband) sitter bakom trummorna.

 

Ann-Christin sjunger karismatiskt och känslo-
fullt, med armar och fingrar gestikulerande i luften.

 

Svängiga toner sprider sig i rummet. Fötter stampar takten och huvuden diggar.

 

Efteråt går Bosse över till redigeringsrummet för att säkerhetskolla så att ljudet från alla instrument har kommit med. Han höjer och sänker nivåreglagen medan han förklarar.

 

- Vi spelar in alla instrument separat, så nu när jag var något sen på basen där i slutet, kan jag bara flytta fram den en aning i redigeringen.

 

Samarbetat länge
Nästa låt, My one and only love, är en ballad. Bandet testar sig fram, improviserar fram takt och avslut.

 

- Jag tycker att det här är jätteroligt! utbrister Ann-Christin.

 

Under flera år i början på 2000-talet spelade hon tillsammans med Rune i Stockholmsbandet Jazzin Dukes.

 

- Vi spelade mycket i kyrkor, så man kan säga att vi förde ett herrans liv, säger Rune och ger ett smakprov på sin förkärlek till ordvitsar.

 

Skivan som nu spelas in är tänkt att släppas i samband med en konsert på Kulturnatten i september. För Ann-Christin är det en traditionell spelning, då hon uppträtt på Kulturnatten i många år. Oftast tillsammans med gitarristen Jerker Hårdänge under namnet DUoJAzz.

 

- Det bästa med jazz är feelingen. Känslan av här och nu när man lyssnar in varandra och inspirerar varandra. Det är kul att få leka med rösten, säger Ann-Christin.

 

Lärde sig efter en vecka
- Friheten är det bästa. Man behöver inte spela som det står i noterna, säger Rune.

 

Rune är levande jazzhistoria. Sedan 50-talet har han spelat med bland andra Arne Domnérus, Gunnar Svensson och Hasse och Tage. Han berättar att han var 16 år och bodde i Kalmar när jazzen tågade in i hans liv.

 

- Men jag spelade blockflöjt innan dess. Och eftersom det var samma grepp på saxofonen, så lärde jag mig spela saxofon på en vecka.

 

80 år fyllda är han fortfarande en väldigt aktiv man. Han spelar i fyra orkestrar i Stockholm och kör tre tennispass i veckan.

 

Swing och ballader
Den nya skivan kommer att bestå av såväl kända som mindre kända låtar från olika jazzkompositörer. Det blir bland annat något av Duke Ellington, ett namn som både Ann-Christin och Rune talar varmt om.

 

- Vi spelar swing och ballader. Swing har ett fast tempo och det svänger direkt. Det är inte heller så krångliga melodier, säger Rune.

 

Det här blir tredje skivan som Ann-Christin gör sedan i höstas. Hon har haft ett friår från arbetet som musiklärare vid Norrköpings musikklasser, men börjar jobba deltid igen på måndag, kombinerat med frilansjobb.

 

- Det är väldigt roligt att sjunga in, jag gillar verkligen formen! Det har jag upptäckt det här året.

 

Fotnot: Den 25 september kan man se och höra Ann-Christin, Rune och bandet när de spelar i Immanuelskyrkan på Kulturnatten
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!