Magiskt och makalöst

26 mars 2010 00:00
Square Enix är utan tvekan Japans modigaste rollspelsutvecklare. Visst finns det företag som tar mer risker, men de ansvarar ju å andra sidan inte för världens absolut största rollspelsserie. Så att Square Enix inför varje ny del
i serien (FFX-2 undantaget) skapar en helt ny värld, nya karaktärer och - oftast - ett nytt stridssystem är beundransvärt. Ibland går de emellertid längre än så.

 

Final Fantasy XIII kastar omkull mycket av det vi genom åren förknippat med serien. Som världskartan, de traditionella städerna, magipoängen och nästan all form av utforskningsmöjligheter (även om spelet mot slutet öppnar upp sig). Så på papperet låter spelet knappast ens som ett rollspel i mångas ögon, men det är det - om än i en ny, mer strömlinjeformad form.

 

 

Final Fantasy XIII har en hårt regisserad och linjär berättelse om ett gäng karaktärer som blir märkta för livet och tillsammans måste lista ut deras "focus"; deras uppgift för att bli fria och inte förvandlas till något som enklast beskrivet påminner om kringvandrande zombies.

 

Men vad som en till en början bara verkar vara en berättelse om en grupp människor som råkade vara på fel ställe vid fel tidpunkt visar sig snabbt innehålla betydligt mer djup och komplexitet än så. Och det är en berättelse man rycks med i. Mycket tack vare den helt makalöst snygga grafiken som porträtterar extremt realistiska människor, men mest för att karaktärerna i sig är trovärdiga och spelas av riktigt kompetenta röstskådespelare.

 

Men givetvis är spelet mer än sin handling. Det är också gudabenådat vackert, stämningsfullt till tusen och innehåller det kanske bästa stridssystemet i ett rollspel någonsin (som får striderna att kännas lika spektakulära som i en actionfilm, men utan att för den delen tumma på de taktiska möjligheterna).

 

 

Men framför allt är Final Fantasy XIII, trots alla förändringar, en lika magisk upplevelse som sina bästa föregångare. Ett spel som får en att glömma både tid och rum. Och det är väl ändå det rollspel i slutändan handlar om?

 

Final Fantasy <br />XIII
Square Enix

 

ROLLSPEL

 

PlayStation 3, Xbox 360. Från 16 år
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Ekelund