Agnes Grey

Anne Brontë var 27 år när hennes första roman kom ut 1847. Agnes Grey heter den och titelpersonens vedermödor som guvernant är delvis Annes egna. Tystnad mötte den och tystnad följde sedan under många årtionden denna den yngsta av de tre litterära systrarna Brontë.

23 mars 2009 00:19

 

Annat var det för Emily och Charlotte Brontë. Deras romaner Svindlande höjder respektive Jane Eyre nådde snabbt berömmelse.

 

Anne Brontë blev bara 29 år. År 1849 dog både hon och systern Emily i tuberkulos. Håkan Bravinger, som skrivit förordet till Agnes Grey, antyder att författaren skulle nått Jane Austens klass om hon fått leva längre. Det tror jag också, för det är en litterärt slipad kvinna som för pennan redan i förstlingsverket.

 

Tröst för läsaren är att den unga Anne genom sin huvudperson i romanen redovisar en bergfast förvissning om att Gud och Paradis väntar bortom döden. Systrarna Brontë var ju döttrar till en präst och religionen är verkligen integrerad i berättelsen.

 

För övrigt handlar det om klassklyftor och kärlek.

 

 

Boken är charmfull läsning men bara om man läser den med klar blick för att författaren levde i och skildrade en annan tid än vår. Där trånades det och koketterades. Där visade de rika nedlåtenhet mot vanligt folk. Där accepteras översitteri, grymhet mot djur, tanklöshet och ren elakhet om bara ut-övaren är förmögen och inflytelserik nog.

 

I romanen blossar kärleken het utan att en enda kyss eller ett enda famntag växlas, sentimentaliteten flödar och vore det inte för författarens friska blick på sina medmänniskor skulle man stundtals storkna av de flitigt utdelade moralkakorna.

 

 

Istället blir Agnes Grey, skickligt översatt av Maria Ekman, en läsupplevelse, där man får följa en ung kvinna, som inte låter sig kuvas. Hennes livsdugliga mor, som gång på gång tar sitt liv i egna händer är intressant bifigur och kastar ljus på en kvinnotyp vi vanligtvis inte förknippar med 1800-talets medelklass.

 

Romanen börjar när Agnes Grey är 19 år, ger sig iväg till en familj som guvernant och får se sina högspända förväntningar grusade. Hon får snart kicken och ger sig snabbt ut på nästa uppdrag, som för henne mitt in i en förmögen godsägarfamilj. En ny prästman dyker upp och sätter hennes tillvaro i gungning.

 

Agnes Grey är en korsning mellan guvernantroman och kärleksroman. Åberopande dagboksblad ger Anne Brontë texten en intim prägel och låter läsaren ta del av Agnes känslor och hennes inte alltid nådiga tankar om sina medmänniskor. Det är coolt att få den inblicken i en ung, obemedlad 1800-talskvinnas värld.

 

Litteratur
ANNE BRONTË

 

Agnes Grey

 

Översättning: Maria Ekman

 

Norstedts
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!