Gunget blev blytungt med Abramis Brama

För en månad sedan avslutades årets upplaga av hårdrocksfestivalen Sweden Rock. Men trots potentiellt mättade festivalbesökare och det faktum att det är högsommar kör The Crash på som om det regnar.

6 juli 2008 18:59
Ganska ovanligt, men i Norrköping hålls hårdrocksfanan högt i alla väder och visst gick det dra publik till en klubbspelning mitt i semestertider.

 

I lördags bjöd The Crash på två taggade band i den tuffare skolan. Först ut var lokala Von Panzer som består av ett hopkok av lokala musiker. Trots tidigare konstellationer, som låtit sisådär, visade Von Panzer att lerklumpen börjar ta form. Med Niclas "Klajja" Kleist i täten skapade kvintetten ett sväng med Motorhead som ledstjärna, inte tokigt alls.

 

Kvällens huvudakt Abramis Brama (som tagit namnet från latinska benämningen av fisken brax!), seglade strax innan midnatt självsäkert upp på scen med sångaren Ulf Torkelsson i spetsen. Stockholmsgänget startade 1997 och återuppfann då på ett sätt en egen genre. Formeln var lika simpel som smart - stonerrock på svenska. Bandet tog godbitar från svenska proggrockare som November, sneglade i backspegeln efter Black Sabbaths patenterade gung och tillsatte i farten en skvätt amerikansk flumrock i form av Kyuss. Simsalabim, Abramis Brama var födda och de visade i lördags att formeln håller än. Det var fullt ös från första ackordet och Norrköpingspubliken var snabbt med på noterna. Bandet stoltserade med ett snuskigt tajt sväng och publiken skrålade med i bitar som Nålen och Svarta madam. Trots ett och annat nödrim var det lätt att svälja hela betet och bandet bjöd främst på låtar från tidiga plattan Dansa tokjävelns vals och senaste given Rubicon. Dessutom hann de med en ny låt, Kylan kommer inifrån, som svängde så det svartnade vilket lovar gott inför framtiden.

 

Ljudet var härligt svinhögt denna kväll (som sig bör på hårdrockskonsert) och Abramis Brama ropades in för flera extranummer. Kistan spikades igen med avslutande hitten Mamma talar och allmän allsång.

 

Abramis Brama,
support:
Von Panzer

 

The Crash. Black Horn

 

Publik: 220
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pär Jonsson