Mellan Lara Croft och Indy

Det som slår en efter en stund när man spelar Uncharted drakes adventure är att det påminner mycket om Tomb Raider-serien, miljöer och spelstil är väldigt lik. Inget fel i det.

15 januari 2008 00:15
En del av Lara Crofts äventyr placerar sig extremt högt på listan över de bästa spelen någonsin. Att sedan huvudkaraktären är en man som påminner om Indiana Jones gör förstås att äventyrskänslan snabbt infinner sig. Det första man måste göra är att slå tillbaka ett piratangrepp. Moderna pirater. Inte sådana med träben, vilket förstärker matinékänslan.

 

Saker som imponerar, utöver att det är riktigt snyggt, är ai:n på såväl fiender som vänner. Till skillnad från 99 procent av alla övriga datorstyrda karaktärer i spel beter sig de faktiskt riktigt begåvat
i Drakes adventure.

 

Dialogerna och animationerna håller absolut toppklass och det känns stundvis som befinner sig i en film.

 

Men det är ingen "film" man betraktar lugnt tillbakalutad. Tempot är stundvis hisnande och kräver full uppmärksamhet. När spelaren väl bekantat sig med kontrollen tar spelet rejäl fart.

 

Det som möjligen stör är själva skjutandet, kontrollen känns inte 100-procentig men det gör inte så mycket. Dessutom kan man plocka upp mer ammunition från fallna fiender om man handgripligen tagit hand om dem. Och för mycket skott kan man inte ha i Uncharted.

 

I en spelvärld där allt för många actionspel oftast innehåller bistra soldater, massförstörelsevapen och bittert allvar är det skönt med ett spel som inte tar sig på allt för stort allvar. Hjälten är mer cool och bildskön än militärt kompetent. Uncharted lämnar en behaglig matinékänsla efter sig.

 

Nauty Dog /
Nordisk Film

 

Action /Äventyr

 

Playstation 3. Från 16 år
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!