När bytte du säng senast?

Vaknar du lika trött som när du gick och lade dig? Ryggont? Din säng kan vara boven i dramat. – I en säng måste du ligga rätt och riktigt för att du ska bli utsövd på sju timmar och fungera dagen efter, säger Torbjörn Persson, sängexpert på Mio.

27 november 2019 16:45

Ställbar säng, kontinentalsäng eller ramsäng? Tre, fem eller sju komfortzoner? Mjuk, medium, fast eller extra fast komfort? Frågorna och valmöjligheterna är oändliga. På Mio har sängexperterna en gedigen utbildning – både internt och externt. De har också varit i leverantörernas fabriker och själva sett när sängarna byggs och sätts ihop.

– Kunden ska känna sig trygg med att jag vet vad jag pratar om, jag har arbetat med sängar och madrasser i över åtta år. Det bästa med mitt arbete är när en gammal kund kommer tillbaka för att de är nöjda och fick rätt hjälp, säger Torbjörn Persson.

Att välja rätt säng. Ledordet när du ska köpa en ny säng är: Prova.

– Det gäller att ligga ner i sängen. Lever man i en parrelation vill jag se båda parter i butiken för vi är alla, var och en, helt olika i kroppsbyggnad, längd och vikt. Mitt tips är att prova max fem sängar, därefter är det svårt att känna skillnad. Fundera över de olika alternativen, vilken känsla du får av sängen, budget och hur viktig just den där färgen på tyget var.

Steg ett – behovsanalys. Hos Mio får du hjälp av utbildad personal som bäddar för ett bra sängköp.

– Vi hjälper dig att hitta rätt säng så att du får en bra sömn beroende på hur din kropp ser ut och hur du sover. Jag börjar alltid med att göra en behovsanalys genom att intervjua – för att hitta rätt säng som ger bäst förutsättning för god natts sömn och skönaste känslan. Det viktigaste för mig är att det blir rätt säng för dig.

Steg två – lägg dig raklång i sängen. Ifrån axel – till höft – till knä ska kroppen formas, lite lätt, till ett v. Du ska känna att rumpan sjunker ner och att du har stöd i svankryggen – då har du rätt balans i kroppen. Sjunker du för djupt bildas en grop för ryggen och då får du inte rätt stöd.

Steg tre – lägg dig på sidan. Lägg kudden under huvudet så att axeln har direktkontakt med madrassen. Böj upp dina knän för att få balans och lägg överarmen utefter sidan. Från axel till höft ska det vara en rak linje.

– Mina händer ska vara i våg när man gör det här testet. Det här är jättelätt att göra när man har sin partner med sig för då kan man titta åt varandra när man ligger på sidan.

Hur ofta ska man byta säng?

– Efter tio till tolv år är vi värda en ny säng. Vi ändrar oss så mycket i kroppen på den tiden och om du har legat 365 dagar om året på samma fjäderpaket är sängen ganska slut. De flesta väntar alldeles för länge med att byta säng och kommer till mig när de redan har problem med nacke eller rygg och sängen är som en hängmatta. Många prioriterar inte sängen och sömnen utan lägger istället vikt vid en fin bil på garageuppfarten för den ser grannen.

Hur ska man ta hand om sängen för att den ska hålla så länge som möjligt?

– Bäddmadrassen ska snurras varannan månad, huvud och fotända, men även vändas upp och ned. Mellankassetterna i en kontinentalsäng ska snurras två gånger per år, midsommar och jul. I de flesta sängarna går även mittkassetten att vända upp och ned. Sedan fortsätter man snurra och vända i det här intervallet – då nöts alla liggzoner i sängen jämnt och sängens livslängd kan förlängas.

HITTA RÄTT SÄNG

– Lägg dig ner i sängen. Du kan inte se på en säng om den kommer att passa dig eller inte.

– Ta dig tid, sängen ska vara med länge, stressa inte.

– Testa max 5 sängar – sedan känner du ingen skillnad längre.

– Efter 10-12 år är det dags för en ny säng.

– Byt bäddmadrass efter 5-7 år.

– För att sängen ska hålla längre, snurra och vänd kassetterna och bäddmadrassen kontinuerligt.

– Använd bäddmadrasskydd, det är lätt att tvätta och sängen håller sig fräschare längre.

Här kan du boka tid med en sängexpert hos Mio.

Mio Norrköping: 011-170000, norrkoping@mio.se

Mio Linköping: 013-105800, linkoping@mio.se

Mio Mjölby: 0142-15170, mjolby@mio.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa