”Min första arbetsdag flög vi till San Diego”

Tommy Johansson från Linköping är den person i Sverige som, med sina företag, har varit flest gånger på 33-listan. Flera av företagen har haft anknytning till Lead – en av Sveriges bästa företagsinkubatorer. Har du en innovativ idé inom tech – ta chansen och skicka in din ansökan.

13 maj 2019 14:50

Tommy Johansson, entreprenör och f.d. VD för AMRA, är ursprungligen från Västerås men har bott i Linköping sedan 1976 och är en riktig veteran inom entreprenörskap. Både i regionen och i världen. Hans resa med Lead började när han 2011 träffade Olof Dahlqvist Leinhard, universitetslektor på Linköpings universitet, och Magnus Borga, professor på Linköpings universitet. De forskade vid tidpunkten på hur bildbehandlingsteknik på bilder tagna i en magnetkamera (MR) skulle kunna användas för att mäta fett och muskelvolym och dess påverkan på våra kroppar. Deras forskning ledde till en patenterad metod för automatiserad analys av MR-bilder och insikter kring hur olika typer av fett i kroppen påverkar risken för allvarliga sjukdomar, så som diabetes och hjärtinfarkt. Det här ledde i sin tur till bildandet av företaget AMRA.

Efter ett event på Venture Arena, som drivs av Lead och LiU Innovation, för framtidens tillväxtföretag som söker nyckelpersoner och kapital blev Tommy direkt intresserad av AMRA. Han gick in som konsult i företaget.

– Vi var överens om att det var ett måste att ta sig ut på den internationella marknaden. Min första arbetsdag möttes vi därför på Linköpings flygplats och flög till San Diego. Flera av företagen vi träffade då blev några av våra viktigaste kunder, säger Tommy Johansson. a

Hemkomna från USA flyttade AMRA in på Lead och Tommy gick in som VD och delägare. Lead är en av Sveriges bästa företagsinkubatorer för tech-bolag - alltså teknikföretag som avser att ta sin produkt eller tjänst till marknaden. Inom Lead kan du testa din företagsidé för att se om den håller att bygga ett framgångsrikt bolag på, du får en kontorsplats i någon av Leads lokaler i Linköping eller Norrköping samt individuell coachning från Leads affärscoacher.

– Jag var AMRA:s förste anställda och eftersom jag var helt själv, Olof och Magnus forskade på universitetet, så var det en enorm fördel för det sociala att sitta på Lead. Här har man fika- och lunchkompisar och alla är väldigt öppna för nya kontakter och att hjälpa varandra eftersom vi på ett eller annat sätt har liknande utmaningar, säger Tommy Johansson.

För företag i startup-fasen handlar mycket om kapital – något som kan förenklas med Lead i ryggen.

– Eftersom det är en antagningsprocess att få komma in på Lead blir det också en kvalitetsstämpel på bolaget vilket underlättar när du ska söka ekonomiskt stöd i början, säger Tommy Johansson.

Olof, Magnus och Tommy drev upp Lead-alumnen AMRA och 2017 tog de in 80 miljoner i riskkapital. Bakom investeringen stod svenska Industrifonden, amerikanska Pfizer Venture Investments och danska Novo Seeds. Idag är AMRA ett globalt företag med ett 40-tal anställda i Sverige, Norge, Holland och USA. 2018 fick de Red Herring Top 100 Global Award och blev därmed utsedda till ett av Världens 100 mest lovande bolag. 2016 vann de DI Startup Tours pris i både Linköping och Sverige och de har varit med på 33-listan tre gånger. I slutet av 2018, samma dag som Tommy fick priset Linköpings Näringslivsdiamant vid Näringslivsgalan, lämnade han över AMRA till en amerikansk VD.

– Det var en väldigt omtumlande och känslofylld dag.

Idag arbetar Tommy med fyra bolag, som alla kretsar och har anknytning till Lead, där han också hyrs in som coach för hur man startar och letar kapital. Tommy har också tagit in ett nytt bolag på Lead, Peas, som tagit fram snabbtester för att skilja på en bakterie- och virusinfektion, exempelvis vid hosta.

– Jag är egentligen så pass gammal att jag borde börja ta det lugnt. Men det är så spännande att kasta sig in i det okända och se om man kan bygga ett bolag från ett blankt blad. Jag brukar säga att starta bolag är inget jobb, det är ett sätt att leva. Det finns med en dygnet runt, säger Tommy Johansson.

- LEAD har coachat över 150 startups genom åren och satsar sin samlade kunskap när det är dags för dig att starta en tech-startup. Lead har två medlemskap Business Lab, för tidiga bolag som vill undersöka om det går att bygga ett bolag på, och Incubate för de bolagen som är redo att börja växa på marknaden. Som medlem får du tillgång till:

- Affärscoachning och LEADs olika affärsutvecklingsprogram

- En kontorsplats med tillgång till konferensrum, skrivare, wifi och gratis kaffe.

- Den 13 juni kl 16.00 anordnar LEAD ett seminarium för dig som har en startupidé eller en tidig startup inom tech.

- Du kan ansöka till LEAD BootUp ett intensivt affärsutvecklingsprogram för tidiga idéer, som avslutas med en DemoDay för invetserare. Ansökan till höstterminens BootUp är öppen till och med den 22 augusti.

- Vill du veta mer om Lead? Här hittar du all information du behöver.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Den här texten är framtagen av Creative Sales, Öst Media.