Husmanskost i låda - till din mataffär

Restaurang Esset är familjeföretaget som tagit sina matlådor till landets matbutiker. I Enköping,Sveriges närmaste stad, lagas det varje morgon tusentals matlådor.

– Det är genuin husmanskost, säger Robert Bälter, ägare av Restaurang Esset.

7 mars 2019 17:00

Familjen Bälter har en lång erfarenhet av att driva restaurangföretag. Ägaren till Restaurang Esset, Robert Bälter, har själv arbetat i branschen sedan 1984. När Robert tillsammans med sin syster 2008 tog över gamla Bahcos tidigare lunchrestaurang i Enköping blev det en riktig rivstart på verksamheten redan från dag ett.

– Efter en lättare renovering av den gamla restaurangen kom vi igång riktigt snabbt. Då var det bara jag, min syster och kökschefen Uuno som arbetade här. Idag är vi nio anställda där också min mamma Anna-Maria Bälter hjälper till. Hon har drivit flera restauranger själv sedan tidigare. En sann eldsjäl och enorm tillgång. Från början var det mest fokus på lunchservering. Från 2011 och framåt har vi undan för undan fått allt fler butiker som vi levererar matlådor till, berättar Robert Bälter, ägare av restaurang Esset.

Idag levererar Restaurang Esset matlådor till mat- och onlinebutiker runt om i hela Sverige. De får hela tiden förfrågningar om att leverera till fler butiker.

Läs mer om Restaurang Essets leveranser till dagligvaruhandeln.

Varför har ni lyckats så bra?

– Det är genuin husmanskost. Vi lagar mat som vi själva gillar. För oss är det jätteviktigt att det ska vara som matlagning hemma. Självklart tar vi även in nyare influenser som till exempel thairätter. I slutändan är det ändå husman som folk mest av allt vill ha. Trenderna kommer och går, men husman består.

Nu har det gått mer än 10 år sedan ni startade Esset. Har du hunnit stanna upp och se tillbaka på det ni lyckats med?

- Det har varit hårt jobb, vi har alltid haft en stor glädje i att arbeta hårt. Vi går upp tidigt på morgonen, sedan kör man bara på, maten lagas, packas och så kör vi ut den dag efter dag. Viktigast av allt är att vi är ett bra team och har roligt när vi jobbar. Sedan försöker vi hela tiden att utveckla vårt arbetssätt. Tidigare hade vi två kockar som rullade köttbullar en hel dag, nu har vi istället en köttbullerullmaskin som rullar 7000 köttbullar på 3 timmar.

Vilka är era mest populära matlådor?

– Det är Pannbiff med potatismos, brunsås och lingonsylt. Nästan lika populära är våra köttbullar. Sedan vet vi att våra såser upplevs som något extra. Ni får pröva själva, det är ju då man känner hur gott det är.

Ett viktigt utvecklingsområde för Restaurang Esset är miljö och hållbarhet som de prioriterar högt. Återanvändning är en viktig del i detta.

– Ett exempel på vårt miljöarbete är våra leveransbackar. De är återanvändningsbara vil-ket ger en mycket bättre miljöeffekt än engångsemballage. Totalt gör returlådan att vi får ett ton CO2e-utsläpp per år. Läs mer om Essets miljöarbete.

Hur ser era framtidsplaner ut på Esset?

– Vi är nu i färd med att bygga ett nytt produktionskök för att hinna med efterfrågan som ökar hela tiden. När det nya köket står färdigt så får vi återkomma, säger Robert med ett leende på läpparna.

Här kan ni se Essets sortiment av matlådor med allt från husman till chicken tikka massala och vegetarisk ärt & kålrotsbiff.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Text producerad av ÖM Creative Sales