För andra året i rad utbildar just nu tretton ungdomar yngre barn, i åldrarna 4-11 år, till Brandsuperhjältar. Ungdomarna har utbildats till Brandambassadörer av Räddningstjänsten Östra Götaland och ska sprida kunskapen vidare till barn i sina egna bostadsområden – Berga, Skäggetorp och Ryd i Linköping, Ektorp i Norrköping samt Prästgårdsliden i Mjölby.

– Bränder i hemmet kan få tragiska konsekvenser. Genom att förbereda sig på hur man ska agera vid en brand och även föra kunskapen vidare kan riskerna minskas och skadorna begränsas, berättar Helena Hellstén, ansvarig för det skadeförebyggande arbetet på Länsförsäkringar Östgöta.

Länsförsäkringar Östgöta är initiativtagare till projektet "Brandsuperhjältar" som är ett samarbete mellan dem, Räddningstjänsten Östra Götaland, Stångåstaden, Hyresbostäder i Norrköping, Bostadsbolaget i Mjölby och Hyresgästföreningen. Syftet är att minska brandtillbuden genom ökad brandkunskap – allt från vikten av att hålla trapphus fria till varför brandvarnaren ska kontrolleras regelbundet.

Artikelbild

– Vår förhoppning är att skapa trygghet genom att få fler östgötar att se över brandskyddet hemma och kanske till och med göra en brandövning på egen hand. Precis som vi gör på jobbet och i skolan, säger Helena.

Länsförsäkringar Östgöta vill att barnen ska ha med sig den här kunskapen tidigt i livet. Efter besöket av brandambassadörerna blir de diplomerade som "Brandsuperhjältar".

– Barn är nyfikna och vi tror på idén att lära sig mer om brandsäkerhet så tidigt som möjligt. Förhoppningen är att de går hem och delar med sig av kunskapen till resten av familjen, berättar Helena.

Länsförsäkringar Östgöta planerar att fortsätta med projektet även framöver.

Artikelbild

| Tretton "Brandambassadörer" utbildas i brandsäkerhet.

– Barnen och ungdomarna tycker det här är kul och bostadsbolagen och räddningstjänsten är väldigt nöjda, säger Helena Hellstén.