Varningar och sanktioner till spelföretag

Spelande på nätcasinon, vadhållning och annat spelande där pengar är inblandade är hårt reglerat i Sverige. Svenska staten hade monopol på all form av spel och dobbel ändra fram till 2019, då marknaden släpptes och alla som vill agera på den svenska marknaden måste ansöka om licens hos spelinspektionen. Att följa alla dessa regler har visat sig inte vara helt enkelt vilket listan på föreläggande och sanktioner som delats ut visat.

7 maj 2021 13:29

Trots att reglerna kring spel och dobbel kan anses vara väldigt tydliga och strikta har det visat sig att de inte är helt lätta att följa till punkt och pricka. För de spelbolag som verkat på en internationell marknad i många år och som snabbt ansökte om svensk spellicens när monopolet släppte var det en hel del restriktioner som de inte är vana vid att sätta sig in i.

Sanktioner mot ATG

Innan monopolet släpptes 2019 hade vi två aktörer på den svenska spelmarknaden, ATG och Svenska Spel. Dessa två drevs som aktiebolag som ägdes av den svenska staten och fick i samband med släppet söka licens som alla andra. ATG har sedan dess tilldelats fyra stycken varningar, sanktioner och anmärkningar för olika förseelser. Senaste sanktionen kom 27 april 2021 och slutnotan där hamnade på 2 miljoner kronor.

Alla förändringar kan ställa till det för bolagen

Överträdelsen mot spellagen skedde i samband med att ATG introducerade ett online bingospel. I samband med detta erbjöds alla spelare en bonus i form av extra bingobrickor. Enligt spellagen får ett spelbolag endast erbjuda sina spelare en välkomstbonus, så om en spelare öppnar ett konto på en annan av spelbolagets siter kan man inte tillgodose sig bonusen här. Detta fungerade inte när den nya bingositen startades utan alla spelare erbjöds bonusen. 

Här kan du hitta nya bettingsidor från 2021 som inte omfattas av dessa bonusregler.

Omsättning, omständigheter och skada skedd styr storleken på sanktionerna 

Den sanktion som tilldelades ATG den här gången hamnade på 2 000 000kr, vilket baserades på detaljer kring just den här överträdelsen och bolagets totala omsättning.

Den här gången handlade det om att alla som ville kunde ta del av en bonus i form av extra bingobrickor vid lanseringen av det nya spelet. Det gick även om man tidigare var kund hos ATG vilket strider mot reglerna. Möjligheten att ta del av det felaktiga erbjudandet var möjligt i under två dygn och antogs av 43st spelare och det totala värdet på bonusarna var 1960kr.

47 st åtgärder på 101 st licenser

Totalt har spelinspektionen godkänt ansökningar från 101st bolag, dessa är för alla typer av spel inte bara nätspel och vadhållning. Under de två år som spellagen varit aktuell har spelinspektionen gjort 47st åtgärder mot olika bolag och för varierande överträdelser, några bolag har fått fler än en åtgärd riktad mot sig. Det bolag som har dömts flest gånger är just ATG med sina fyra gånger. Det andra statligt ägda spelbolaget, Svenska Spel har inte tilldelats någon åtgärd ännu.

Från

bästabettingsidorna.se