Detta är ett annonssamarbete

Smålån - hur fungerar det?

10 maj 2022 13:14

Ibland hamnar man i situationer där man inte har råd att betala för sig. Det kan vara en oväntad utgift som dök upp, som till exempel en tandläkarräkning eller en kyl som gick sönder. Det kan också vara att man har hamnat i en situation där man väntar på pengar som inte har kommit än och man har räkningar som ändå behöver betalas i tid för att inte kosta mer än nödvändigt.

Ett snabblån eller något annat smålån är ett sådant lån som en del tar för att täcka dessa plötsliga utgifter. Har man redan lån sedan tidigare så är det viktigt att man har en översikt över smålån så att man inte glömmer att göra avbetalningar eftersom lånet då kostar mer än nödvändigt.

Vem kan få smålån och hur mycket kostar det?

Vad som kännetecknar smålån är precis som det låter, det är lån av en mindre summa pengar. De flesta som tecknar någon form av små-lån är människor som har svårt att betala en oförutsedd utgift eller och räkning som man inte visste skulle komma, exempelvis en tandläkarräkning.

När man tar ett små-lån av något slag så ska man vara medveten om att dessa lån ofta har en högre ränta än andra lån. Det beror dels på att återbetalningstiden oftast är mycket kort. Men också på att de flesta människor kan ta ett små-lån oavsett vilken ekonomisk situation man befinner sig i. 

Precis som med alla lån i Sverige så måste låntagaren har fyllt 18 år, en del långivare kräver även en högre ålder på sina kunder. Det måste också göras en kreditupplysning på låntagaren, detta är också enligt svensk lag och görs för att kunna se om låntagaren har möjlighet att betala tillbaka lånet på utsatt tid. Man får även information om vilka lån som låntagaren har sedan tidigare. 

Kan man låna pengar som pensionär?

Precis som det finns en gräns på att man måste vara myndig för att få lov att låna pengar sätter många långivare även en gräns för hur gammal man får vara för att bli beviljad ett lån. En del långivare vill inte låna ut pengar till människor som är över 70 år. Anledningen till det är att de är rädda för att inte bli återbetalda hela beloppet innan låntagaren har gått ur tiden.

Men det finns en del långivare som beviljar små-lån även till pensionär. 

Från

loanscouter.com/se