Småföretagens finansiering i utmanande tider

När hela samhället står inför utmanande tider är det många företag som kämpar med finansiering och lönsamhet. Det är viktigt att känna till hur småföretag kan få in pengar för att överleva långsamma perioder eller för att kunna expandera när det finns möjlighet till det.

24 februari 2021 15:37

Under det senaste året har många företag sett minskad eller ingen lönsamhet, medan andra har valt att expandera och utveckla sin verksamhet för att kunna möta en nutida eller framtida efterfrågan. Att få tag i finansiering kan vara svårt i tider när både den lokala och globala ekonomin är osäker, men det finns alternativ som kan hjälpa företag att överleva och växa.

Företagslån finns inte bara till för när man startar ett företag, utan det finns flera lån och krediter som kan användas för verksamheter som redan är etablerade. En del väljer till exempel att ta lån för att köpa in nya lagervaror, för att investera i maskiner eller andra tillgångar. Lån ska framförallt användas för att köpa tillgångar som företaget äger under en längre period. Det är därför viktigt att ha en återbetalningsplan som fungerar i många månader utöver och jämför alltid räntan på företagslån för att hitta det lån som kostar minst. Om företaget behöver finansiering för att sköta rörliga kostnader så kan en checkkredit vara ett bättre val.

En checkkredit är vanligtvis kopplat till ett företagslån, men den kan även vara fristående. Krediten är en summa som företaget lånar när det behövs och betalar tillbaka när det finns pengar till det. Ränta betalas på den kredit som har nyttjats. En checkkredit kan användas till rörliga kostnader som till exempel för att betala räkningar. Eftersom checkkrediten ofta kommer med högre ränta än ett vanligt företagslån brukar den inte användas för att göra investeringar.

Ett företag som är väletablerat och lönsamt brukar inte ha några problem att hitta finansiering, men förra året har vänt upp och ner på många verksamheter. Lån kan vara svårare att få för bolag som är verksamma i branscher som har påverkats av samhällets nedstängning. Det kan även vara lättare för aktiebolag att få lån, eftersom enskilda bolag har inte lika omfattande bolagsinformation och det kan få bankerna att neka företagslån. Det är ett problem som vi även kan se i normala tider.

Ägare av enskilda bolag kan välja att ta ett privatlån istället för ett företagslån om det är svårt att få ett företagslån beviljat. Privatlån behöver inte ha högre räntor än företagslån och kan användas till vad som helst. Eftersom det inte finns en ekonomisk begränsning mellan ägarens privatekonomi och företagets ekonomi går det bra att sköta finansieringen på det sättet. Att finansiera företaget med kreditkort eller sparade pengar är också alternativ.

Från

Creddo.com