Detta är ett annonssamarbete

Så undviker du lånefällan 2022

29 mars 2022 08:49

Lånefällan är ett vanligt uttryck för när en person blivit så skuldsatt att denne har problem att betala tillbaka. 4965 norrköpingsbor var skuldsatta i 2021 enligt Kronofogdens statistik, vilket var en två procents minskning jämfört med 2020. Här ger vi dig tips på hur du kan undvika att hamna i lånefällan 2022.

Studera lånevillkoren ordentligt

Tyvärr kan vi inte alltid vänta på nästa lönedag eftersom det ibland uppstår situationer då vi behöver pengar snabbt. Brådskande investeringar är till exempel om bilen får bromsproblem eller om kylen går sönder. I sådana fall kan ett litet privatlån vara en lösning till ditt akuta pengabehov.

Innan du skriver på ett låneavtal är det dock viktigt att du jämför lån på Matchbanker, eller en annan låneförmedlare på nätet. På sajten kan du fylla i hur mycket pengar du vill låna och du får sedan förslag på de alternativ som är bäst för din situation.

Förlita dig inte blint på dessa rekommendationer, utan se till att du lusläser lånevillkoren för att ta reda på hur stor din ränta kommer att bli och vilka andra avgifter som tillkommer, samt hur länge du har på dig att betala tillbaka lånet.

Spendera endast pengar du har

“Spara först och köp sen” är ett gammalt råd som vi svenskar fortfarande borde lyssna på. I dagens värld har många blivit vana att få omedelbar tillfredsställelse. Vi har inte samma tålamod som förr, utan ser vi något lockande vill vi genast ha det.

Stå emot frestelsen att ta lån för att kunna köpa ett nytt tv-spel eller en ny telefon vid lansering. Om du inte har pengarna är det bättre att vänta. Dessutom tar det inte länge för ny elektronik att sjunka i pris eller dyka upp i second hand -butiker. Både plånboken och miljön tackar när du köper begagnat.

Var öppen om din ekonomi

Det kan kännas skamset om du har vänner som är rikare än dig, men det är ändå viktigt att du är ärlig om din ekonomiska situation. Om dina vänner till exempel föreslår att ni träffas på en dyr sushirestaurang, säg då att det är över din budget. Om de är äkta vänner kommer ni tillsammans att hitta på en annan lösning.

När du vågar prata om din personliga ekonomi till familj och vänner, kanske de också vågar erkänna att de är i en liknande situation. Då kan ni få tips och stöd av varandra. Var försiktig hur mycket du berättar till dina arbetskollegor dock, det kan snabbt bli kontorskvaller.

Från

matchbanker.se