Detta är ett annonssamarbete

Parasoll, parare sole - att avvärja solen

12 april 2022 11:23

Ordet parasoll är en sammansättning av orden parare sole från latinskan och betyder helt enkelt att avvärja solen. Man började använda ordet parasoll i Sverige i början av 1600-talet och då från latin, via franska ordet “parasol” till den svenska stavningen parasoll. Idag har de flesta ett parasoll antingen i sin trädgård, på sin balkong eller så tar de med sig ett till stranden när de ska bada och sola. De är även flitigt använda som solskydd av uteserveringar, i parker eller andra utomhusevenamang. 

Det finns ett enormt stort utbud av solskydd och det kan vara svårt att välja om du söker ett parasoll till uteplatsen, men det finns parasoll i alla dess storlekar och former så det är bara att välja och vraka innan du jämför för att komma fram till vad som passar just dig. Idag är parasollet en allemansvara och de finns i de flesta hem, men det har inte alltid varit så - utan parasollet har faktiskt ansetts vara ett tecken på rang och var avsedd för adeln.

Solskydd genom tiderna

De allra tidigaste fynden som påvisar att parasoll använts kommer från det forntida Egypten och är cirka 3500 år gamla och var från början palmblad som arrangerats på en pinne för att skydda mot solen. De utvecklades därefter och blev endast använda av kungligheter, religiösa ledare och adeln - och ansågs vara ett tecken på rang då det var modernt att vara vit och inte utsätta sin hy för solen. 

I Mellanöstern och Afrika hade man inget behov av vattentäta solskydd på grund av det torra klimatet och de nästan obefintliga regnen. Däremot behövdes detta i Kina på 1100-talet där de tillverkade parasoll av siden som var vattentäta och användes uteslutande bland kungligheter och av adeln. Den kinesiska kejsaren använde ett avancerat parasoll för att visa att han var inflytelserik och hade makt.

Spreds via Asien till Europa

Detta spred sig i Asien och härskarna i Siam och Burma använde sig ofta av parasoller gjorda med mellan åtta och 24 lager för att skydda sig från solen. Det spreds så småningom till antikens Grekland och Rom där det i första hand ansågs vara en kvinnlig företeelse - och de bars ofta av slavar eller var fastmonterade på vagnar förutom att de användes som solskydd i den egna trädgården.

Idag ser det naturligtvis annorlunda ut och det är mer en regel än ett undantag att ha åtminstone ett parasoll vid sitt boende - men syftet är dock detsamma som från början. 

Att avvärja solen - parare sole.

Från

chilli.se