Detta är ett annonssamarbete

Köpa bostad i Spanien? Här är checklistan att gå efter

5 maj 2022 15:58

Allt fler svenskar kan i dag jobba på distans och söker sig därför mot varmare breddgrader vid Medelhavet för att jobba. 

Är du en av dem? Här har vi på Advisa sammanställt en checklista med de viktigaste sakerna att tänka på innan du köper ett sommar- eller säsongsboende i Spanien, hur du kan finansiera delar av köpet med ett privatlån samt hur bostadspriserna ser ut i landet.

Ända sedan pandemin lockas allt fler personer av fördelarna av att kunna jobba helt eller delvis på distans. Även för arbetsgivaren finns det flera fördelar och inget tyder på att distansjobb kommer bli mindre vanligt i framtiden.

Med friheten att fjärrjobba blir många också sugna på att flytta från Sveriges mörker och regnrusk under vinterhalvåret.

Därför är bostäderna billigare i Spanien

En flytt till Spanien kan då ligga nära till hands får många. Solsäkert och behagligt klimat – samtidigt som det inte tar alltför lång tid att resa dit.

Faktum är också att lägenhets- och huspriserna i Spanien inte rusat på samma sätt som fritidshusen i Sverige. Enligt Expressen har inte landets bostadsmarknad helt repat sig sedan fastighetskrisen 2014, och det finns fortfarande områden där husen är mycket billigare än för tio år sedan.

Därför kan en bostadsinvestering i Spanien ofta vara en god affär. Men då gäller det att tänka rätt.

Så kan du låna till bostaden i Spanien

Att låna pengar till en bostad utomlands kan vara lite knepigt. Ofta är det svårt för svenska banker att värdera utländska fastigheter, och många tar därför inte dem som säkerhet.

Har du ett hus i Sverige som inte är så högt belånat kan du använda det som säkerhet, eller så kan du ta hjälp av en spansk bank.

Men du kan också finansiera ditt bostadsköp i Spanien med ett privatlån i Sverige. Genom Advisa kan du jämföra erbjudanden från 37 banker för att hitta det som ger dig lägst ränta. Du kan helt kostnadsfritt ansöka om lån för upp till 600 000 kronor.

Checklistan – 5 tips inför bostadsköpet i Spanien

Bestäm dig för vad du letar efter

En fin och stor bostad med kanonläge kommer alltid vara populär och eftertraktad. Utgå från dina behov och se vad du verkligen behöver – och leta bostad utefter det.

Köp i rätt område

Det här kan man se ur två aspekter. Ställen som Mallorca och Costa del Sol kommer alltid vara dyrare – men det är också där man vet att bostadsvärdet kommer att bestå.

Så vårt allmänna råd är att göra gedigen research – för det går helt klart att fynda i expansiva områden som fortfarande är på uppgång!

Kontakta svenska mäklare som jobbat länge med den spanska marknaden för att få höra vilka områden de tror kommer att växa.

Sätt en budget

Ska du ta ett bolån krävs som regel en högre kontantinsats i Spanien än i Sverige och du måste också räkna med att kostnader för jurist och inskrivning kan ligga på över tio procent av köpeskillingen. Ha med det i beräkningarna och sätt en budget utefter det.

Kolla vad som gäller för uthyrning

Många svenskar som köper bostad i Spanien kommer inte bo där hela året. Att hyra ut bostaden de månader du inte är där kan täcka upp bra för ränta och amortering – men ta reda på vad som gäller innan du köper.

Olika bostadsområden och städer i Spanien har olika lagar och regler för uthyrning, och det är bra att känna till dessa innan ett köp.

Välj en bra mäklarbyrå

I dag finns många väletablerade, svenska byråer även i Spanien. Välj en mäklare som du känner dig trygg med och som kan hjälpa dig med hela processen så du inte går vilse i ett främmande lands byråkrati.

När du har allt detta i ordning är det bara att börja titta på ditt nya drömboende – lycka till!

Från

Advisa.se