Detta är ett annonssamarbete

Klassiska sällskapsspel flyttar ut på nätet

16 juni 2022 14:49

Att det har blivit ett eller annat parti Yatzy eller Skitgubbe under åren kan nog de flesta skriva under på. Även i den digitala eran har de gamla sällskapsspelen hängt kvar, kanske  just på grund av att de har fått ett nytt liv online. Med anledning av detta passar vi på Spelaspel.se på med att lyfta fram några klassiker som nu går att uppleva på datorn, plattan eller mobilen.

Exakt när den första kortleken uppfanns är det ingen som vet, men de flesta forskare är överens om att det skedde någon gång i 900-talets Kina. Nu har det givetvis hänt en hel del sedan dess, men även den kortlek vi är bekanta med har några hundra år på nacken.

I samband med att vi våra bliv har blivit allt mer digitala har också kortspelen, liksom andra klassiska sällskapsspel, flyttat ut på nätet. Det rör sig inte bara om olika versioner av Poker utan den som är sugen kan förkovra sig i allt från regler för gin rummy till att spela Yatzy mot någon på andra sidan jordklotet har alla möjligheter i världen.

Nedan listar vi några klassiska sällskapsspel som du kanske inte visste hade letat sig ut i cyberspace. 

Uno
Det amerikanska kortspelet Uno finns i princip i varje hem och på varenda fritidsgård, men det finns också online på flera olika hemsidor och i olika appar. För den som mot all förmodan inte är bekant med världsfenomenet, kan vi berätta att det har stora likheter med Vändåtta där spelarna behöver göra sig av med korten på sin hand. Den stora skillnaden är att det finns specialkort som påverkar spelets utfall. Därtill har vi finessen med att spelaren som endast har ett kort kvar måste säga Uno när hen lägger sitt sista kort.

Risk
Sett till att Risk är ett brädspel som riskerar att förstöra stämningen där hemma, kan det vara rätt genialt att istället spela det online med någon man aldrig behöver träffa. Spelet, som har gjorts i otaliga versioner med olika teman, är en gjuten klassiker som många av oss har en unik hatkärlek till. 

Monopol
På tal om spel som prövar våra relationer, den eviga familjeklassikern Monopol har en fantastisk förmåga att visa upp våra sämsta sidor. Nu går det att spela med vänner (eller ovänner) direkt på plattan, datorn eller mobilen. Visst, det är inte riktigt samma känsla som att flytta en fysisk spelpjäs längs alla hotell och hus med hjärtat i halsgropen, men det fungerar faktiskt oväntat bra. 

Pictionary
För den som istället vill spela ett lagspel är den eviga klassikern Pictionary ett alldeles utmärkt alternativ. Skapat av den unge Rob Angel kommer här ett spel där det gäller att testa ens kreativa förmågor. Spelaren får ett dolt kort där det står vad hen ska rita för sina lagkamrater, om de gissar rätt får laget poäng. Kruxet? Tiden är knapp så det gäller att tänka snabbt!

På Spelaspel.se finns mer information om klassiska spel som numera går att spela online. Utöver kortspel som Poker och BlackJack finns även Craps och dylikt.

    


 

Från

spelaspel.se