Detta är ett annonssamarbete

Huset som blev för trångt

12 april 2022 11:09

Ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig och man måste tänka om lite grann för att det ska bli bra. När man köper en bostad så kan det hända att man efter en tid tycker att man har för lite plats. Trivs man i sitt hus så är det klart att man vill stanna kvar och då finns det lösningar som gör att man kan stanna kvar och ändå få mer utrymme. 

För att skapa mer plats till sin bostad så kan man satsa på att köpa ett rymligt attefallshus. Ett sådant hus får sättas upp i direkt anslutning till bostaden. Attefallshuset kan användas både som ett komplement till den befintliga bostaden, men även som en egen bostad eller ett förråd, garage, växthus eller gäststuga. 

Vilka regler gäller när man vill sätta upp ett attefallshus?

Det finns en del regler och lagar att ta hänsyn till när man ska sätta upp ett attefallshus. Bland annat så få byggarean vara max 30 kvadratmeter och den högsta nockhöjden får vara 4 meter. Det är fullt möjligt att inreda sitt attefallshus med kök, badrum och åretruntstandard eftersom huset kan användas även som en egen bostad. 

Det är även tillåtet att sätta upp ett attefallshus utan bygglov om de byggs 4.5 meter från tomtgränsen. Om det inte gör det så krävs det tillstånd från grannen innan man påbörjar sitt bygge. Det är viktigt att ha koll på mått och annat innan man påbörjar tillbyggnaden så att man inte riskerar böter eller att få göra om allting.

Tänk dock på att även om man inte behöver bygglov för sitt attefallshus så måste ändå bygget anmälas till kommunen. Det är viktigt att kommunen vet vilka tillbyggnader som finns.  Det är också ett krav att det måste finnas en huvudbyggnad på tomten för att det ska vara tillåtet att sätta upp ett attefallshus.

Vad kostar det att sätta upp ett attefallshus?

Vad priset blir för ett attefallshus ser lite olika ut och beror på hur mycket man gör själv och vilka val man gör. Om man ska bygga ett attefallshus själv så ska man vara medveten om att det är en hel del material som behöver beställas. Köper man ett nyckelfärdigt hus så ingår ändå inte allt. 

Det är olika hur mycket material som ingår när man väljer att köpa en byggsats. Många gånger ingår inte badrum och kök och en byggsats kan kosta mellan 25.000 och 250.000 kronor. 

från

bygghemma.se