Fyra tips när du ska välja lån

7 mars 2022 15:47

Valmöjligheterna är många på lånemarknaden, vilket är till stor fördel för alla som önskar ansöka om lån. Dock kan det bli svårare att veta var man ska börja eller vart man ska vända sig, för att vara mer säker på att man gör rätt val. Därför bör du vara väl informerad om alla möjligheter som finns på marknaden.

1. Dra nytta av den stora marknaden

Lånemarknaden är stor, vilket du ska använda till din fördel. Det är låntagarnas marknad, så ställ krav. Var kritisk och var på din vakt. Använd en jämförelsetjänst på nätet för att jämföra erbjudanden från olika kreditgivare. Detta gäller vare sig du vill ansöka om ett privatlån eller annan typ av lån.

Räntor och andra avgifter är samlade i den effektiva räntan och det är denna du ska titta på när du ska räkna ut hur mycket lånet kommer att kosta dig i månaden. Då får du med alla kostnader du behöver tänka på.

2. Din personliga situation

Det första du måste tänka på innan du väljer ett lån är din egen ekonomiska situation. Ställ dig frågor som hur mycket pengar du vill låna, på hur lång tid och hur mycket pengar kan du avvara varje månad för att göra avbetalningar på ditt lån. Det bästa är om du gör en tydlig budget över din nuvarande situation. Inkludera alla inkomster och utgifter, oavsett hur små eller stora de är. Hur mycket får du över till mat, nöjen eller annat? Här ska det även finnas utrymme för återbetalning av skulder.

3. Värdet på din kreditvärdighet

Hur bra värde du har på din kreditvärdighet kan bli avgörande för om du får lånet beviljat. Och om lånet blir beviljat, så kan det bli avgörande för hur hög ränta du får, hur mycket pengar du får låna och hur lång tid det kommer ta för dig att betala tillbaka. Om du har en bra kreditvärdighet kan du spara pengar. Det kan också vara fördelaktigt att ha en god kredithistorik när du ansöker om andra produkter i framtiden.

4. Läs villkoren noggrant

Det kan finnas andra viktiga faktorer, som kan vara bra att veta. Till exempel vad som händer om det en månad skulle få problem med att betala eller om du, helt tvärtom, vill betala av ditt lån före den tid som är satt på avtalet. Finns det möjlighet till betalfri period och om du vill betala in mer, kan du då göra detta utan att behöva betala extra?

Från

kredity.se