En kryptovinter kan vara nära enligt experter

23 februari 2022 15:08

Alla finansiella marknader går igenom cykler när priset går upp eller ner. Fluktueringar är normala och förväntade, men när det blir en nedåtgående spiral där priset på flera kryptovalutor faller mer än väntat kan det leda till en kryptovinter. Det innebär att experter inte ser att marknaden kommer återhämta sig inom ett år.

Priset för bitcoins kollapsade från rekordvärdet på 68 0000 dollar i november 2021 till att bara vara värt lite över 35 000 dollar i mitten av januari 2022. Både solana och ether har sett liknande värdeminskningar. Kraschen minskade värdet för hela kryptovalutamarknaden med 1 biljon dollar. Enligt det finansiella informationsföretaget Bloomberg L.P tyder det på att vi kan vara på väg mot en kryptovinter.

Många väljer att investera

För personer som redan äger kryptovalutor rekommenderar de flesta experter att inte sälja av dem just nu. Kryptovintern kommer med största sannolikhet att gå över efter ett tag, men hur lång perioden blir är det ingen som kan förutspå. 

Många väljer nu att gå in på kryptomarknaden och köpa valutor till ett lägre pris, med förhoppningen att det kommer att löna sig när värdet börjar stiga igen. Om det stämmer på dig kan du börja handla Dogecoin här och läsa på om hur kryptovalutan fungerar. Investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora och se alla investeringar som långsiktiga.

Detta kan ha orsakat kraschen

Kollapsen kommer efter att kryptovalutmarknaden såg en snabb värdeökning under pandemin. Flera faktorer tillsammans med kryptomarknadens naturliga volatilitet kan ha lett till att vi står inför en kryptovinter.

En del experter pekar på att den efterföljande kraschen är på grund av att Rysslands centralbank har föreslagit ett förbud mot handel och mining av kryptovalutor. Förbudet skulle bli en del av en allt längre lista med tillsynsmyndigheter i Europa, USA, Indien, Kina och andra länder som antingen har indikerat om eller infört nya regler för att få mer kontroll över kryptovalutamarknaden under det senaste året.

Värderaset har även förklarats som en rädsla för att pandemin ska fortsätta, men eftersom pandemin låg bakom den kraftiga värdeökningen under de senaste två åren anser vissa experter att det är en osannolik anledning.

Teknikaktier har också rasat på börsen under de senaste månaderna och det beror på att den amerikanska centralbanken har uppgett att de ska höja räntorna och gå tillbaka till sitt tidigare köpprogram för obligationer. Det kan ha lagt grunden till att även kryptovalutorna rasade i värde.

Det har även förekommit flera hackningar av kryptovalutabörser och det kan ha påverkat marknaden, som till exempel Bitmart-hackningen där 196 miljoner dollar stals i december. DeFi-plattformen Qubit Finance var också utsätta för en attack där hackare lyckades stjäla 80 miljoner dollar, och i januari stals 30 miljoner från Crypto.com.