Dessa vinner Idrottsgalan 2022 enligt spelbolagen

13 januari 2022 12:20

Den 17 januari är det dags för Idrottsgalan 2022, ett event som firar de bästa svenska idrottarna. Konkurrensen i de olika kategorierna är igen stenhård detta år, efter ett lugnare covid-sportår. Här är favoriterna att vinna baserat på spelbolaget Casumos odds.

Årets lag: nästan säker vinst för Hopplandslaget

Hopplandslaget är överlägsen favorit att kamma hem titeln årets lag. Inte konstigt med tanke på vilket fantastiskt år 2021 har varit för dem. de hoppade inte bara guld och silver i Tokyo OS, utan vann även EM-brons.

Hopplandslaget 1.27

Damlandslaget i fotboll 3.90

Maja Dahlqvist & Jonna Sundling 6.75

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström 11.50

Årets manlige idrottare: yngre skridskoåkare eller äldre hoppryttare

Idrottsgalan 2021 var det Armand Duplantis som kröntes till årets idrottsman (igen), men valet för 2022 förväntas ligga mellan 25-åriga speedskatingvärldsmästaren Nils van der Poel och 49-åriga ryttarlegenden Peder Fredricson, som vi har att tacka för Hopplandslagets OS-medaljer. 

Nils van der Poel 1.95

Peder Fredricson 1.95

Armand Duplantis 8.00

Daniel Ståhl 8.00

Årets kvinnliga idrottare: kanske en vinst för skidsport igen

Det var längdskidåkaren Linn Svahn som vann titeln årets kvinnliga idrottare i fjol, och detta år är det Tove Alexandersson (skidsport/orientering) som tros ha bäst chans att vinna titeln. Konkurrensen är hård i denna kategori och det är inte stor skillnad i oddsen mellan Tove och volleybollstjärnan Isabelle.

Tove Alexandersson 2.20

Isabelle Haak 2.80

Sandra Näslund 4.40

Anna Beck 5.80

Årets prestation: kommer den gå till en individ eller ett lag

Idrottsakademins pris för årets prestation är inte att blanda ihop med Radiosportens Jerringpris, som belönar en framgångsrik sportprestation genom omröstning. Casumo erbjuder förståeligt nog inga odds på Jerringprisets vinnare, men spelbolaget tror att Idrottsakademins utmärkelse kommer att gå till endera skrinnaren Nils eller Hopplandslaget.

Nils van der Poel 1.95

Hopplandslaget 2.04

Sarah Sjöström 3.90

Anna Nordqvist 9.00

Årets nykomling: vinner friidrottaren Maja eller golfaren Maja

I årets upplaga av Idrottsgalan har två idrottare med samma namn nominerats till årets nykomling, tillsammans med två andra personer. Längdhopparen/trestegsutövaren Maja Åskag är vinnarfavorit, efterföljt av Maja Stark, som blev proffsgolfare i augusti efter en stark amatörframgång. 

Maja Åskag 2.20

Maja Stark 3.40

Ebba Årsjö 3.90

Oliwer Magnusson 3.90

Årets ledare: En man kommer att vinna som vanligt

Bortsett från ifjol, då Armand Duplantis båda tränare (=mamma och pappa) delade på äran, är det endast män sin vunnit Idrottsakademins utmärkelse årets ledare. I år blir det ingen skillnad på detta, för endast män är nominerade till titeln. 

Med det svenska hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona som vinnarfavorit, verkar det som att det blir ridsportens år även i denna kategori.  

Henrik Ankarcrona 2.20

Peter Gerhardsson 2.95

Vésteinn Hafsteinsson 3.40

Johannes Lukas 5.80

Svenska Idrottsgalan 2022 ordnas den 17 januari i Stockholm Avicii Arena. Evenemanget direktsänds i SVT1 med start klockan 20:00. 

Från

Casumo