Den tuffa konsten med att söka bostäder i Sverige

8 mars 2022 10:36

Vi har alla olika förutsättningar när det gäller kraven på sin bostad. Till att börja med om det finns utrymme för att både kunna välja mellan att köpa och hyra sin bostad, och hur högt är taket på bostadens hyra.

Givetvis ökar möjligheterna för att finna en ny bostad om man har fler alternativ att välja mellan. Dock kan man öka sina möjligheter genom att använda sig av olika verktyg för bostadssök på internet, oavsett vilka valmöjligheter man har från start. Internet bjuder på en stor marknad och sociala medier kan användas på många olika sätt. Man kan bland annat sprida ryktet om var man söker bostad, antingen för att få tips om hyresvärdar eller komma i kontakt med folk som bor på den ort man vill flytta till.

På sociala medier finns även olika grupper där det postas annonser om olika typer av bostäder. Dessa grupper inriktar sig oftast på specifika orter och det kan vara bra att vara aktiv i sådana grupper, då det ofta kan dyka upp annonser från privatpersoner eller privata hyresvärdar.

Registrera dig på en bostadsportal

Annat effektivt sätt att söka bostäder i Sverige är att registrera sig på en seriös bostadsportal. Där det finns liten risk för att bli lurad och där man lätt kan komma i kontakt med de hyresvärdar som annonserar om bostäder. På Bostadslistan finns flera möjligheter för dig att finna en ny bostad. Oberoende av vad du söker och när.

Det finns ett sökfilter med bland annat ort, bostadstyp, hyra och antal rum. Visst får du fram fler alternativ om du breddar ditt sökande, men med detta omfattande sökfilter så kan du söka på olika sätt. Dock bör du börja med att skapa en hyresgästprofil, där du utförligt beskriver dig själv och vad du söker. Var noga med att du även nämner krav på maxhyra, vilken eller vilka bostadstyper du söker och maximala hyran.

Du kan få en träff på en bostad genom att du blir funnen av en hyresvärd och chansen för detta är större om du beskriver mer exakt vad du söker. Var aktiv med ditt sökande och ett bra sätt att så snabbt som möjligt visa ditt intresse för en bostad är att koppla upp dig till deras Bostadsagent. I den fyller du i dina krav och sen kommer agenten berätta för dig när det finns något ledigt.

Lockar det att bo i Norrköping?

Det finns flera anledningar till att vilja bo i den vackra staden Norrköping. Det kan vara ett jobb eller studier som gör att du drar dig till denna ort. Eller kanske du rent av har hittat kärleken. Oavsett anledning till att Norrköping lockar, så är det bra om du är ute i god tid för att söka efter din bostad.

Tänk dock på att det finns flera sätt att söka efter lediga bostäder i Norrköping. Först och främst är det bra att gå in på bostadslistan.se och aktivt börja leta, men ändå inte stressa med att skapa en bra hyresgästprofil. Det är bra att sticka ut lite från mängden, men det ska också vara en sanningsenlig profil.

Det är värt att nämna att Norrköping har en hög andel studenter och om du är på väg att sälla dig till denna grupp, så kan det vara bra om du breddar ditt sökande. Som kan vara att börja med att vara öppen för olika bostadstyper. Att bo i egen lägenhet, bo kollektivt eller hyra en privat mindre bostad på någons privata tomt.

Ju flera alternativ på boenden som dyker upp, desto bättre för dig. Det kan bli lättare för dig att hitta ett boende och även om det inte blir ditt förstahandsval, så finns ju alltid möjligheten att söka efter något annat senare. Ibland får vi helt enkelt nöja oss med något annat så länge, och det behöver ju inte betyda att det kommer vara ett dåligt boende. Bara inte exakt det man hade hoppats på.

Använd så många verktyg du kan

På bostadslistan.se finns det även privata hyresvärdar, som förser bostadssökande med många fler alternativ. Fördelen med sådana bostadsportaler är att lägenheterna ofta är välskötta och redo att flyttas in efter en kort tid. Dessutom finns det verktyg som förenklar kommunikation mellan hyresvärd och bostadssökande. Aktivera även bostadsagenten som meddelar dig så fort det läggs ut matchande nyheter på webbplatsen.

Bostadsagenten kan hjälpa dig att vara bland de första att visa intresse på en specifik bostad. Visa intresse på bostaden snarast möjligt och skriv till hyresvärden om du vill titta på boendet snarast möjligt eller om du rent av vet att du kan flytta in snarast möjligt.

Titta även på vad som finns i deras blogg. Där kan dyka upp en hel del tips för ditt sökande eller annat skoj. Är det första gången du ska bo ensam, så kan det vara extra nyttigt för dig att läsa olika artiklar i bloggen. Där finns bland annat tips på inredning och vad du bör tänka när det är dags att flytta hemifrån.

Från

bostadslistan.se