Motormässa för alla smaker

När vintern är som mörkast är det inte helt fel att åka iväg på en bil-
sportmässa för att hitta lite inspiration för vinterns garageövningar.

29 november 2007 08:28
Som avrundning på motorsportsäsongen höll Svenska Bilsportförbundet och tidningen Bilsport sin Bilsportmässa i Stockholm i helgen.

 

På plats fanns en palett av allt som svensk bilsport har på sin repertoar. Från gokart och crosskart till rally och dragracing.

 

Flera tunga priser delades ut under evenemanget.

 

Som tvåfaldig DTM-mästare tilldelades Mattias Ekström, numera med hemadress i Schweiz, tidningen Bilsports mycket prestigefyllda pris Bilsport Senior award.

 

Valdemarsviks Jonas Wigren prisades
Motorstjärnan Mattias Ekström presentera sin nya satsning på ett juniorteam i Sverige. Genom detta hoppas man få unga förare som kan komma att ta över längre fram.

 

Valdemarsviks vassa rallyförare Jonas Wigren fick ta emot pris efter att han slutat som svensk mästare i den trimmade klassen för tvåhjulsdrivna bilar.

 

Men mässan var långt i från bara medaljer och diplom. En mängd olika bilar fanns på plats för beskådan.

 

Garageredaktionens klaraste favorit på mässan var Audi Quattro S1 som körts av Hannu Mikkola. Bilen fanns i Ace Competitions monter och bilen kördes i Finska rallyt 1985 och i Manxrallyt. Bilen är en av de unika 20 bilar som har tillverkats. Tyvärr förbjöds bilarna i rallysammanhang, de var allt för motorstarka.

 

Herrgårdsvagnen en publikfavorit
Motorstark var även den Saleen S7 som fanns på plats. Den enda i Sverige. Saleen räknas som en av de snabbaste GT1-bilar som finns. Motorn kommer från Ford och är en V8:a på 670 hästkrafter. Just det här exemplaret är en racingvariant, 7R, och har körts i bland annat American Le Mans Series (ALMS).

 

Förhoppningen är att vi få se denna Saleen ute på de svenska banorna i sommar då den ska köras i någon långloppsserie.

 

Gott om hästkrafter, och säkerligen mest hästkrafter, hade Östgöten Micke Kågeredvars Top Fuel-dragracer.

 

En annan riktig publikfavorit var Mattias Vöcks Volvo Amazon herrgårdsvagn. Den prisades som Bästa bygge 2007 av en enig jury.

 

Bilen är inte bara snygg att titta på. Med jämna mellanrum rastas den friskt på strippen med mycket bra tider.

 

Ett kul inslag på mässan var den liveshow som kördes i en av hallarna. De stora behållningarna var Hampus Fardby, som är en av Europas främsta trailåkare, och Thed Björks driftinguppuppvisning.

 

Tanken var att Thed skulle ratta Realcars läckra Skyline, men tyvärr satte ett motorhaveri stopp för de planerna. Istället ordnades en läcker vit Ford Mustang fram. Ett fullgott alternativ.

 

Totalt samlade den fjärde upplagan av Svenska Bilsportmässan drygt 23000 besökare.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Möller