Logga in

Norrköpings Luciatåg

Luciatåget Möt deltagarna i Luciatåget 2019

 

Peter Youssef

 

Vem är du?
Jag är en person som gillar att göra goda saker i denna värld. Musiken är mitt sätt att både göra mig själv glad men även lyssnarna.

 

Sysselsättning:
Jag pluggar på Hagagymnasiet inom linjen Naturvetenskap. Just för tillfället jobbar jag inte för att jag vill fokusera mycket på skolan, mig själv och min musik.

 

Intressen:
Jag är intresserad av ganska många saker, några av dem är: musik, sjunga, spela gitarr, skriva låtar, fotboll och även atomfysik.

 

Första luciaminnet:
Mitt första luciaminne är från min gamla stad, Jönköping och min gamla klass. Första gången jag var med på ett luciatåg var det antagligen i feman eller sexan. Jag kommer även ihåg att jag sjöng solo på en låt som heter "Tänd ett ljus".

 

Favoritjulsång:
Det finns många jullåtar som jag älskar, lite svårt att välja bara en. Men om jag behöver välja ut någon så är det nog "Halleluja" och "Tänd ett ljus".

 

Vad betyder lucia för dig?
För mig är lucia en form av uppskattning och tradition. Fastän jag inte har bott här hela mitt liv så ser jag på lucia som en slags tradition som enar Sveriges population. Det är fint och jag som kristen tycker att det bär på ett gott budskap.

 

Beskriv Norrköping med tre ord:
Sammankopplat, mångkulturellt, levande

 

Varför ville du vara med i Luciatåget?
Jag ville vara med för att jag tycker om att sjunga, men även för att jag vill balansera upp mitt plugg med lite saker som jag gillar att göra. Jag ville även träffa nya människor och dela med mig av min röst.

Elsa Ask

Vem är du?
Jag heter Elsa Ask är 15 år gammal och älskar musik.

Sysselsättning:
Jag går första ring på gymnasiet, på musiklinjen på De Geer gymnasiet.

Intressen:
Mina största intressen är att sjunga och spela piano.

Första luciaminnet:
Mitt första minne av lucia var när jag gick på dagis. Jag åt lussebullar för första gången och sjöng lucialåtar.

Favoritjulsång:
Två av mina favoritjullåtar är ”Nu tändas tusen juleljus”, eftersom det var en av de första jullåtarna jag någonsin lyssnade på, och ”Merry cristmas” för att det var den första jullåten jag sjöng i kör.

Vad betyder lucia för dig?
Lucia för mig betyder jul, snö och lyktor.

Beskriv Norrköping med 3 ord:
Fint, stort, mycket vatten.

Varför ville du vara med i Luciatåget?
Jag har alltid älskat jul och allt som har med jul att göra, som lucia. Jag gillar också att sjunga så jag kände att det var en perfekt möjlighet.

Linus Larsson

Vem är du?
Linus Larsson 18 år

Sysselsättning:
Jag studier musik på De Geergymnasiet.

Intressen:
Musik (såklart), longboard, astrofysik och datorer.

Första luciaminnet:
Jag kommer ihåg när jag gick omkring i en riktigt ful pepparkaksgubbe-dräkt och hur jag inte riktigt fattade vad jag hade för roll. Var inte så socialt fungerande som unge ...

Favoritjulsång:
Måste ju ändå vara ”Sleigh Ride” (bebop-versionen då)

Vad betyder lucia för dig?
Lucia för mig är en vacker tradition som på något sätt förgyller vardagen för människor som kanske lever lite taskigt eller bara har en dålig dag. Vackert!

Beskriv Norrköping med tre ord:
Vacker, kultur, omtanke.

Varför ville du vara med i Luciatåget?
Jag älskar att sjunga på alla sätt. Då lucia också är en köraktivitet, kände jag att jag bara inte kunde få nog.

Emilia Särnblad

Vem är du?
Mitt namn är Emilia Särnblad, 16 år från Norrköping. Jag älskar att vara med vänner och jag är stört kär i choklad.

Sysselsättning:
Skolan håller mig väldigt upptagen men på fritiden så tränar jag, spelar gitarr, sjunger och spelar spel.

Intressen:
Jag har ett väldigt stort intresse för musik och teater, det har jag haft sen jag var åtta år ungefär. Jag har även ett stort intresse för film.

Första luciaminnet:
Jag har säkert tidigare minnen men det jag kom på först är det första luciatåget jag gick med Haga musikklasser. Jag var tio år och jag kom ihåg hur rädd jag var att jag skulle tappa det levande ljuset som vi var tvungna att hålla. Men jag mins hur det var efter det hela när man fick känslan att man klarat något och att man varit med om något stort.

Favoritjulsång:
”Happy Xmas (war is over)” med Celine Dion

Vad betyder lucia för dig?
Lucia är en vacker tradition som för människor samman, man ser verkligen hur människorna man lussar för blir glada, när man på något sätt förmedlar att julen är här och att det fins ett ljus i den mörka vintern.

Beskriv Norrköping med tre ord:
Vacker, chill, upplyftande

Varför ville du vara med i Luciatåget?
Jag har varit med i luciatåg ända sen jag var tio år och det har på något sätt blivit en del av vintern för mig. Det är en så bra känsla man får när man har möjligheten att förmedla det fina budskapet som lucia bär med sig.

Izabella Swartz

Vem är du?
Jag heter Izabella Swartz. Jag är 17 år och kommer ifrån Valdemarsvik. Jag läser andra året på film- och musikgymnasiet med inriktning scen och artist.

Sysselsättning:
Jag älskar att sjunga, dansa och åka skidor. Jag har sjungit så länge jag kan minnas. Annars är jag för de mesta i skolan och pluggar.

Intressen:
Sång är mitt absolut största intresse. Jag sjunger överallt, hela tiden! Hemma, på skolan, utanför skolan, på konserter, tävlingar och mycket mer. De är de bästa jag vet och utan sången skulle jag inte vara någon. Jag åker också skidor på fritiden, dansar, rider och spelar teater.

Första luciaminnet:
Mitt absolut första luciaminne är från när jag gick i trean på en skola som hette Sörby i Valdemarsvik. Jag kommer ihåg att vi satt i klassrummet och skulle lotta ut lucian. Alla tjejer i klassen ville ställa upp och de gällde bara att ens eget namn stod på lappen som våran lärare skulle dra. När hon drog lappen och läste upp mitt namn så blev jag så otroligt glad! Min största dröm var att få bli lucia och att få leda mina vänner i ett tåg där man fick sjunga. Det var de absolut bästa luciatåget jag varit med om. Det var också otroligt roligt att repa inför och att få höra skillnaden på oss som grupp första repet till sista.

Favoritjulsång:
Jag gillar massor med julsånger men jag skulle nog säga ”Julen är här” eftersom när man spelar den så vet man verkligen att julen närmar sig och julen är definitivt min favorithögtid. Sedan älskar jag också att den finns som duett eftersom jag tycker det är så otroligt fint med duetter.

Vad betyder lucia för dig?
Lucia betyder så fruktansvärt mycket för mig. Jag har varit med i varje luciatåg ända sen gick i lågstadiet. Jag älskar att man får umgås med vänner som har samma intresse som en själv. Och att få sjunga jullåtar för människor som verkligen uppskattar det tycker jag är så fint. Min största dröm att varit att få vara med i ett större luciatåg som Norrköpings lucia så att jag får chansen att göra det här betyder otroligt mycket.

Beskriv Norrköping med tre ord:
Kultur, fin natur, gemenskap.

Varför ville du vara med i Luciatåget?
Eftersom min största dröm är att få delta i ett större luciatåg då jag bara varit med i mindre på skolor och i min lilla hemstad. Jag älskar julen och traditioner och jag tycker att luciatåg är allmänt mysiga. Man får en så stor julkänsla. Sen ville jag också vara med för att få träffa ännu mer nya vänner, vänner som man säkert kommer ha kvar hela livet.

Emilia Löfberg

Vem är du?
Jag heter Emilia Löfberg, är 18 år gammal och uppväxt i Norrköping. Jag är en målmedveten, strukturerad och kreativ person som gärna bidrar till ett gott skratt med min lite halvkassa humor.

Sysselsättning:
Jag spenderar mina veckodagar i skolan där jag nu går sista året på naturvetenskapliga programmet vid Kunskapsgymnasiet Norrköping. På fritiden arbetar jag som låtskrivare och musikproducent samt när tillfälle ges även som ljudtekniker vid sidan av skolan.

Intressen:
Jag ser på mitt främsta intresse som ett träd. Grunden, det vill säga trädstammen, är musiken i sig. Sedan grenar intresset ut sig åt alla möjliga håll och kanter! Jag sjunger, skriver egna låtar, arbetar som ljudtekniker samt producerar och mixar såväl min som andras musik. Min kärlek till musiken växer sig bara allt starkare eftersom det verkligen är vad jag brinner för och vill arbeta med hela livet. Det är min trygga plats.

Första luciaminnet:
Mitt första och starkaste luciaminne är från lågstadiet. Vi var en relativt stor klass på omkring 35 personer och vi skulle bestämma vad alla skulle vara i tåget för att få det någorlunda jämnt fördelat. Jag visste bara att jag verkligen ville vara tomtefar! Min lärare var lite skeptisk, men gick med på det trots att det bröt lite mot hennes norm. Jag var ifrågasättande och rebellisk redan då med andra ord.

Favoritjulsång:
Min favorit bland alla julsånger är ”O Holy Night” eftersom den är så mäktig i refrängen! Den svenska versionen är bra, men jag känner starkare för den engelska versionen. Anledningen är enkel - SVT:s Luciamorgon 2010. Darins framträdande av den låten fängslade mig verkligen!

Vad betyder lucia för dig?
För mig betyder lucia gemenskap, sång och glädje. För mig har det alltid varit en högtid där man samlas, både hemma och i skolan, för att lyssna på härlig julmusik, fikar och bara har det allmänt mysigt! Bra uppladdning för julen om inte annat!

Beskriv Norrköping med tre ord:
Kultur, gemenskap, rörelse.

Varför ville du vara med i Luciatåget?
För mig var det väldigt spontant att vara med i Luciatåget. Jag har funderat på att vara med tidigare år men inte känt att jag haft tillräckligt med tid för att kunna vara med. I år när anmälan kom till skolan tänkte jag att det kunde vara en rolig grej och en bra erfarenhet!

Elisia Elvinsson

Vem är du?
Jag heter Elisia Elvinsson och jag är 16 år.

Sysselsättning:
Jag studerar första året på De Geergymnasiet, musik. Utöver att jag studerar arbetar även jag som modell.

Intressen:
På fritiden håller jag på mycket med musik då jag spelar både tvärflöjt och piano. Att hålla igång med sporter är även det ett stort intresse då jag just nu satsar på squash.

Första luciaminnet:
Mitt första luciaminne måste vara min första luciakonsert i fyran när jag gick i musikklass på Navestadsskolan. Det där lilla nervösa pirret i magen och den härliga stämningen var något jag fastnade för direkt.

Favoritjulsång:
Jag skulle säga någon riktig klassiker t.ex. ”It’s beginning to look a lot like christmas” som man haft med sig hela livet.

Vad betyder lucia för dig?
Vad lucia betyder för mig tycker jag är lite svårt att sätta ord på. Det är den finaste körupplevelsen jag har fått vara med om helt enkelt. Alla ljus, fina sånger och den fina stämningen gör så mycket. Det är väl längtan efter att få vara med om det igen som gjort att jag sökte till Luciatåget från början.

Beskriv Norrköping med tre ord:
Hemma, uppstyrt, inbjudande.

Varför ville du vara med i Luciatåget?
Som sagt så är det någonting med lucia som jag inte riktigt kan släppa. Och att kanske kunna sprida den känslan jag har för lucia till någon annan skulle vara otroligt fint.

Thea Jonsson

Vem är du?
Jag skulle beskriva mig själv som en väldigt positiv person som alltid försöker se allt ifrån den ljusa sidan. Jag vill sprida ljus och glädje till mina medmänniskor. Jag är nyfiken och gillar att prova nya saker. Sång och musik är en stor del av mitt liv. Man skulle nästan kunna säga att hela mitt liv är lite som en musikal eftersom jag ofta brister ut i sång.

Sysselsättning:
Studerar matematik och jobbar på helgkollo.

Intressen:
Sjunga, umgås med min familj och mina vänner, upptäcka ny hälsosam mat.

Första luciaminnet:
Mitt första luciaminne är från Albäckens förskola när jag tillsammans med minst fem andra lucior, några tomtar och pepparkakor sjöng för våra stolta mammor och pappor.

Favoritjulsång:
”Så mörk är natten”

Vad betyder lucia för dig?
Lucia är en av mina absoluta favorithögtider. Att få sprida sång och ljus till människor runtomkring genom luciatåg ger mig stor glädje. Jag älskar våra svenska jul- och luciasånger, det är de som alltid får mig att komma i riktig julstämning.

Beskriv Norrköping med tre ord:
Inkluderande, kultur, utvecklig

Varför ville du vara med i Luciatåget?
Jag älskar julen och dess budskap om glädje, frid och gemenskap. Jag älskar att sjunga och vill genom sången förmedla glädje och hopp till människor under adventstiden.

Mattis Granström

Vem är du?
Jag är Mattis Granström och 16 år gammal.

Sysselsättning:
Går första året på humanistiska linjen på De Geer, springer orientering för NAIS, hobbyhistoriker m.m.

Intressen:
Samma som ovan.

Första luciaminnet:
När man var liten och skulle framföra luciatåg på dagis och var iklädd till en tomte, pepparkaka eller något annat oknytt. Man höll i sitt lilla elektroniska ljus och stack kanske upp det i näsan eller hittade på något annat hyss.

Favoritjulsång:
”Stig in Lucia” eller ”Jul, jul strålande jul”.

Vad betyder lucia för dig?
För mig betyder lucia ljuset i vintermörkret, att snart kommer julen, ljuset och allt bra. Något så religiöst vackert så man tappar hakan.

Beskriv Norrköping med 3 ord:
Vackert, Lars, Stjernkvist

Varför ville du vara med i Luciatåget?
För att jag ville komma in i att sjunga igen efter att jag hade gått ut musikklass på Haga. Och för att mina föräldrar inte kunde nöja sig utan luciatåg det här året också.

Emilia Engström

Vem är du?
Emilia Engström, 21 år

Sysselsättning:
Jag jobbar på Kvillinge Ekologiska och har gått musikklass på Hagaskolan samt Rytmus musikgymnasium.

Intressen:
Jag älskar att skriva, särskilt på engelska. Drömmer om att bli författare en vacker dag. Älskar även att lyssna på musik, sjunga, skriva låtar, dansa och att umgås med nära och kära.

Första luciaminnet:
Det är svårt att minnas min första lucia då jag varit med i fler luciatåg än jag kan räkna. Var med om väldigt många när jag gick i musikklass, men något jag skulle säga att jag minns som tydligast nu är när vi stod uppradade i en trapp och sjöng ”Himlen i min famn” som jag och mina bästa vänner hade solo på.

Favoritjulsång:
Den heter ”Winter Song” av Sara Bareilles och Ingrid Michaelson, om den kan räknas som en julsång. Har fina minnen av den låten.

Vad betyder lucia för dig?
Lucia betyder för mig vad dess egentliga betydelse kanske är, ”ljus”. Själva gemenskapen av att få sjunga och sprida glädje framför andra människor betyder väldigt mycket!

Beskriv Norrköping med tre ord:
Vackert, trivsamt, lagom.

Varför ville du vara med i Luciatåget?
Min mormor ringde mig kort innan det var dags för audition till Luciatåget, som jag inte hade hört något om tidigare, möjligen sett dem förra året på stan. Hon tyckte att jag borde söka in, sa att det skulle gå bra. Jag tänkte att ”det vore roligt, men varför skulle de välja just mig?” Ofta tror andra mer på mina musikaliska förmågor än vad jag själv gör. Men jag är jätteglad över att jag sökte och kom in! Jag vill vara med för att jag älskar att sjunga och jag älskar julen.

Linus Söderlund

Vem är du?
Jag heter Linus Söderlund, jag är 19 år och bor i Norrköping. Jag tog studenten nu i somras från realgymnasiets tekniklinje. Jag gick i Hagaskolans musikklass så att sjunga i kör har varit en stor del av mitt liv.

Sysselsättning:
Just nu så är jag arbetssökande så jag hoppas att jag får ett jobb i den närmsta framtiden.

Intressen:
På min fritid så spelar jag innebandy, lyssnar på musik och sjunger, kollar på serier och spelar spel. Innebandy och musik har varit mina största intressen i över tio år nu.

Första luciaminnet:
Mitt första luciaminne är när jag gick luciatåg på mitt dagis när jag var omkring fyra, fem år. Jag gick som en stjärngosse medan de andra killarna gick som tomtar och pepparkaksgubbar.

Favoritjulsång:
Min favoritjulsång är ”Tänd ett ljus” av Triad. Den har en speciell plats i mitt hjärta då det var den låten jag sjöng för att komma in i Hagaskolans musikklass.

Vad betyder lucia för dig?
För mig är lucia en tid att sprida glädje och värme till de som behöver det. Att se de äldre på äldreboenden börja gråta när man är där och sjunger ger en känsla som jag inte kan beskriva med ord.

Beskriv Norrköping med tre ord:
Kulturellt, underskattat, hemma

Varför ville du vara med i Luciatåget?
För att lucia är en högtid till för att sprida glädje och jag vill vara med och göra det. Jag älskar att sjunga och vill gärna höra hur vi som kör utvecklas tills det är dags att uppträda på luciakröningen den 7:e och när vi ska gå luciatåg den 13:e.