Klart: Idrottshallarna stängs för vuxna utövare

Badhus och bibliotek stängs och idrottshallarna är inte längre öppna för vuxna som tränar i grupp. Det är en följd av de skärpta restriktionerna i länet.

Valdemarsvik 30 oktober 2020 13:30

I torsdags tog Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkarna i Region Östergötland beslut om en rad åtgärder som ska hindra den ökande smittspridningen av corona. I Valdemarsvik blir resultatet att simhallen i Gusum och biblioteket stänger.

– Men de kommer fortsatt ha öppet för bokade besök för yngre, som förskola och skola till exempel, säger Karl Öhlander, kommundirektör.

 

I Söderköping stänger också biblioteket, men även de kommunala idrottshallarna kommer delvis hålla stängt. Detta på grund av uppmaningen till vuxna att inte delta i bland annat idrottsträningar, matcher och tävlingar.  

– Där kommer vi inte medge tillträde för grupper annat än de som är upp till 15 år, säger Maria Fredriksson, kommundirektör.

 

I Valdemarsvik är ishallen den enda allmänna idrotthallen och där är inte något beslut taget. En avstämning med idrottföreningarna ska ske nästa vecka.

Nedstängningen av verksamheterna gäller i första hand till den 19 november, men kan förlängas om myndigheterna beslutar det.

– Vi kommer att stämma av så att vi har en gemensam hållning i regionen, säger Karl Öhlander.

 

I skolan blir det inga ändringar på grund av de nya restriktionerna, och inom äldreomsorgen gäller samma regler som tidigare.

– Men vi kommer gå ut och uppmana till restriktivitet när det gäller besök i våra särskilda boenden, säger Maria Fredriksson.

Båda kommunerna har också tagit generella beslut om att uppmana till hemarbete i den mån det går.

– Vi är tydliga med att inga tjänsteresor ska göras om de inte är absolut nödvändiga, man ska inte delta i konferenser och även i våra interna möten ska vi i alla lägen överväga om det går att ha det digitalt.

 

Båda kommundirektörerna vill uppmana befolkningen att ta situationen på allvar och följa de restriktioner som finns.

– Det har blivit en upptrappning av läget, vi ser fler sjukdomsfall i Östergötland och hela Sverige, så nu gäller det att vara försiktig och respektera de restriktioner som kommer från myndigheterna. Ta det på allvar och ta hand om varandra, säger Karl Öhlander.

– Det är oerhört viktigt att vi efterlever de utfärdade råden nu, då kanske vi kan bromsa den här smittan och se till att den inte ökar explosionsartat, som det finns tecken på. Det är ett tufft läge och nu måste vi alla ta ett gemensamt ansvar, säger Maria Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Louise Åsenheim

Ämnen du kan följa
Restriktionerna skärps i Östergötland
Norrköping

De öppnar sina krogar när alla andra håller stängt

Familj

Ordföranden vill se ljuset i tunneln efter pandemin

Norrköping

Butiksägaren: "Vår situation lika tuff som krögarnas"

Norrköping

De är rädda för att smittas: "Svårt att skydda sig"

Norrköping

Hade öppet i tio dagar – sedan kom mardrömsbeskedet

Visa fler
Läs mer!
Söderköping/Valdemarsvik

Beskedet: Sannolikt stängs biblioteket och badhuset

Östergötland

Rösterna: Så tänker folk på stan om coronaviruset