LIVESPORT
En tjänst från NTM
● Live Fotboll

LAGKOLLEN: Sylvia mot Vasalund

Giganternas kamp. Tabelltvåan Sylvia och serieledaren Vasalund ställs mot varandra två gånger under samma vecka i Ettan Norra i kampen om en Superettanplats. Här är allt du behöver veta om lagen inför veckans heta drabbningar som direktsänds på våra sajter.

Fotboll 1 september 2020 10:29

Serieledaren mot tabelltvåan halvvägs in i serien. Vasalund med sina 34 poäng mot Sylvias 31 och någonstans i potten finns ett handfast grepp om en plats i Superettan. Som om det inte vore nog så möts också Sylvia och Vasalund inte bara en gång – utan två gånger denna vecka. I första mötet mellan lagen på Östgötaporten under onsdagskvällen sänder vi matchen med ett längre uppsnack som drar i gång redan 18:50. 

För att du som ska se matchen ska få god koll på lagen kommer här allt som är värt att veta inför första fighten på Östgötaporten. 

Säsongen så här långt:

IF Sylvia: Sylvia under Rickard Johanssons ledning fick ihop det från minut ett i Ettan Norra. Man var länge serieledare men har tappat något efter det korta sommaruppehållet och får nu ödmjukt konstatera att man får jaga istället för att vara jagade. Bara en förlust på 14 matcher imponerar förstås och det är ett lag som i stora stunder visar upp ett briljant kollektiv i både offensiven och defensiven. Är halvvägs i serien nästan uppe i samma poängskörd som man kom upp i under hela fjolåret. 

Vasalunds IF: Vasalund kom ut ur startblocken i Ettan Norra synnerligen påkopplat och hade tre raka segrar, 12-1 i målsskillnad och imponerade spelmässigt. Efter en efterföljande dipp med två förluster på tre matcher är man nu formtoppade till max och har tagit 22 av 24 poäng på de senaste åtta matcherna. Trion Mai Traore, Ekin Bulut och Marko Nikolic har varit strålande och är samtliga tre inne i ett sällan skådat målstim. Bakåt har målvakten Radu Mitu också svarat för många stabila insatser. Det är inte fel att säga att det mesta stämmer i Vasalund just nu. 

Formen:

IF Sylvia: Efter första delen som spelades innan sommaruppehållet blev man bortskämd av Sylvia som imponerade stort och vann alla matcher utom två. Efter uppehållet har man inte varit fullt lika stabila och då hinner det hända en hel del i Ettan Norra när lag som Vasalund ångar på. På de senaste fem matcherna, samtliga efter sommaruppehållet, har Sylvia bara vunnit två och det har medfört att man halkat ner till en andraplats. 

Vasalunds IF: Synnerligen god. Vasalund har två raka segrar, sju på de åtta senaste och fortsätter att ösa in mål. Hetast av alla är Marko Nikolic som stått för sex mål de senaste fyra matcherna. 

Offensiven:

IF Sylvia: Bäste målskytten så här långt är Niklas Söderberg på åtta fullträffar. Men i norrköpingslaget är det, till skillnad från veckans motstånd, en jämnare fördelning i målproduktionen på flera spelare. Kan möjligen beskyllas för att inte vara effektiva i sista tredjedelen emellanåt vilket också kostat en del poäng - framförallt på slutet. 

Vasalunds IF: Var ska man börja? 43 mål på 14 matcher ger ett galet snitt på över tre mål per match. Supertrion Mai Traore (13 mål), Ekin Bulut och Marko Nikolic (båda 10 mål vardera) har haft en fantastisk första hälft på Ettan Norra och succén bara fortsätter. Tillsammans har de stått för 33 av Vasalunds 43 mål. Hur ska Sylvia få stopp på stjärntrion? Det är den svåraste frågan i hela ligan för seriekonkurrenterna att besvara och det är bara några få som lyckats så här långt. 

Defensiven:

IF Sylvia: 15 mål insläppta på 14 matcher är förstås en mycket bra siffra. Fyra hållna nollor så här långt och Sylvia har bara släppt in mer än ett mål i fyra av 14 matcher så här långt. Sylvia har fört spelet i majoriteten av matcherna och har för det mesta haft god koll på motståndet och inte släppt till så mycket målchanser. Felix Jakobsson har stått samtliga matcher så här långt och gjort det mycket bra mellan stolparna. Även nyförvärvet Robin Frej har kommit in med mycket kvalité och utmärkt sig i defensiven under seriens första hälft.

Vasalunds IF: Det är lätt att stirra sig blind på VIF:s offensiv när den varit så fundamentalt vass under första halvan av säsongen. Men faktum är att man imponerar även i defensiven. Har precis som Sylvia släppt in 15 mål, hållit nollan fem gånger och har bara Brommapojkarna som övermän i kategorin på just den punkten. 

Målskytten:

IF Sylvia: Niklas Söderberg, 8 mål. Söderberg fick en fantastisk start på säsongen och stod för sju mål på de inledande sju omgångarna. Därefter har formen sviktat en aning och han har bara stått för ett mål på de efterföljande sju matcherna. Lossnar det i dubbelmötet med Vasalund? 

Vasalunds IF: Ekin Bulut, 10 mål. Även om Mai Traore gjort fler mål så är Ekin Bulut den mest notoriske målskytten över tid. Bulut visade även i fjol att han har en sylvass målnäsa då han gjorde 26 mål och var med det bäst i hela division 1.

Grovjobbaren:

IF Sylvia: Jakob Lindahl. Det är lätt att tro att "Jacke" skulle vara äldre än han är med tanke på att han varit med i Sylvia så länge. 23-åringen sliter alltid stenhårt för klubbmärket och har spelat samtliga minuter den här säsongen. 

Vasalunds IF: Isak Hien. Den storvuxne mittbacken sliter hårt för Vasalund och har likt Lindahl också spelat samtliga minuter så här långt i serien. 21-åringen har en kanonsäsong så här långt och håller ihop ett på många sätt framtungt Vasalund på ett synnerligen imponerande sätt. 

Ledaren

IF Sylvia: Andreas Hadenius. Veteranen inledde säsongen på skadelistan men har kommit in i truppen och blivit en stadig pjäs att luta sig mot. Har startat åtta matcher i rad. Hans rutin lär bli oerhört nyttig när Ettan går in i sin andra halva i höst. 

Vasalunds IF: Marko Nikolic. Kaptenen Nikolic har lett flocken Vasalund genom succéstarten och stått för flera matchavgörande insatser. Komplett spelare som är utrustad med ett bra skott, utmärkt spelsinne och fina ledaregenskaper. 

 Några snabba:

* Sylvia har bara förlorat en match i serien. Förlusten kom två månader in på säsongen mot IFK Haninge. 

* Vasalund har gjort tre mål eller fler i åtta av de 14 matcher man spelat så här långt i serien. 

* Sylvia står på 31 poäng efter 14 omgångar. Det är bara sju färre än vad man plockade under hela fjolårssäsongen. 

* Mai Traore, Ekin Bulut och Marko Nikolic har stått för 33 av Vasalunds 43 mål så här långt i serien. 

* Ekin Bulut har gjort klart med Allsvenska Sirius. Men han kommer att slutföra säsongen i Vasalund. 

* Niklas Söderberg har likt Bulut gjort klart med en annan klubb. Från och med nästa säsong tillhör han IK Brage. 

* Vasalund har gjort 30 mål på hemmaplan – men "bara" 13 mål på bortaplan. 

* Sylvia har bara tagit 2 av 9 poäng mot de lag som just nu befinner sig topp-5. 

Sylvia mot Vasalund

Möte 1: Onsdag 2 september klockan 19:00 på Östgötaporten (sändningsstart 18:50)
Kommentatorer: Andreas Åberg & Jan Melle

Möte 2: Söndag 6 september klockan 15:30 på Skytteholms IP (sändningsstart 15.25)
Kommentator: Björn Hansén

* Vasalund toppar Ettan Norra med 34 poäng. På andraplatsen finns Sylvia med 31 poäng. Seriesegraren går direkt upp till Superettan – tvåan kvalar. Bakom Sylvia på andra plats lurar lag som Brommapojkarna, Haninge och Sollentuna som gärna utmanar om placeringarna i toppen.