Väljarna avgör Annie Lööfs framtid

Allting under fyra procent i opinionsundersökningarna och frågan om byte på partiledarposten blir svårfrånkomlig för Centerpartiet.

16 februari 2013 00:00

I skrivande stund har inget läckt ut om det nya, reviderade förslaget till Centerpartiets idéprogram. På måndag ska allt vara klart för allmän presentation - förhoppningsvis.

Alla propåer om fri invandring, månggifte och avskaffad skolplikt har naturligtvis skadat Centern. Att det ofta handlat om en ganska vag akademisk diskussion har mindre betydelse i sammanhanget. För gemene man har många förslag kort och gott framstått som helknäppa.

Sannolikt har detta också påverkat opinionsundersökningarna, där Centern från en låg nivå riskerat att trilla under fyraprocentsspärren till riksdagen. Inom Kristdemokraterna ledde motsvarande situation till en öppen strid om partiledarposten. Göran Hägglund vann visserligen den kraftmätningen, men händelserna påvisade att ingen partiledare i längden kan kosta på sig allt för dåliga resultat i opinionsmätningarna.

Till Lööfs fördel talar att hon tagit avstånd från de radikalaste förslagen till nytt idéprogram och faktiskt agerat ganska handlingskraftigt. Hon är relativt nyvald, det är inte allt för långt till nästa riksdagsval och någon given ersättare finns knappast att tillgå.

Samtidigt har hon inte precis lockat många nya sympatisörer till sitt parti. När hon uttalar sig är Lööf allt som oftast luddig och obestämd. Nu talar hon om ett idéprogram "som känns rätt i magen" - vad menas egentligen med det?

Lööf har sannolikt en del fiender, bland de som lite vagt brukar kallas socialliberala. I praktiken handlar det nog ofta snarare om vänsterliberala i Olof Johanssons anda, men det må vara hur det vill med den saken. Anmärkningsvärt är dock hur den tidigare partiledarkandidaten Anna-Karin Hatt varit så snabb att profilera sig som en ledande kritiker till förslaget om nytt idéprogram.

Till yttermera visso agerar många av Lööfs sannolika sympatisörer så otroligt idiotiskt att man nästan kan tro att de köpts upp i syfte att sprida maximalt kaos inom Centern! Till exempel uppges riksdagsledamöterna Fredrik Federley och ungdomsförbundets ordförande Hanna Wagenius ha utlovat fortsatt strid för så politiskt dödfödda frågor som polygami och avskaffad arvsrätt!

Dessa "Åsa Nisse-libertarianer" kommer naturligtvis att förlora maktkampen. På vägen riskerar de dock att ytterligare skada Lööf, men också den relativt marknadsliberala hållning som varit ganska framträdande på senare år. Det möjligen paradoxala slutresultatet kan rentav bli att Centern tar flera steg till vänster.

Lööfs hopp står till ett lagom urvattnat idéprogram just nu (med brett stöd utanför de extremliberala kretsarna), samt inte minst ett framgångsrikt toppmöte tillsammans med de andra Allianspartierna hemma i Maramö om drygt en vecka. På den senare punkten är förutsättningarna hyggliga. Herrarna Björklund, Hägglund och Reinfeldt vill förstås inte gå in i valrörelsen med ett instabilt Centerparti vid sin sida.

Sedan blir det att hålla tummarna inför nästa Sifomätning ...

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!