Folkvett och motionsiver

13 oktober 2012 00:00

Årets stora motionsflod i riksdagen är här. Allmänna motionstiden, som alltid följer direkt på framläggandet av budgetpropositionen, är slut, och nu kan vi skratta åt riksdagsledamöternas tokigheter.

Miljöpartiet har redan utmärkt sig genom att komma med förslag på söndagsstängda butiker och flytt av kungastatyer.

Kanske är det därför på sin plats att vara lite hygglig och lyfta fram ett udda inslag från Miljöpartiet som ändå har en poäng. Det är ledamöterna Mats Pertoft och Jan Lindholm som i motionen "Pantsystem för fimpar och demokratiutveckling" föreslår att staten ska införa ett pantsystem för att få rökare att ta hand om sina cigarettfimpar.

Man kan skratta åt detta. Är det verkligen en uppgift för riksdagen att hantera cigarettfimpar? Men det ligger ändå något i saken: "...på gator och torg utgör cigarettfimpar 67 procent av nedskräpningen. Vid våra stränder utgör det 32 procent", konstaterar motionärerna.

Jag har själv reflekterat över detta när jag har sett hur mina rökande vänner beter sig. Det är människor som aldrig skulle kasta skräp omkring sig annars. Samvetsgrannt stoppar de skräpet i fickan eller i handväskan om ingen papperskorg finns till hands. Men det lilla, och samtidigt ändå stora, undantaget är cigarettfimparna. Dessa kastas på marken när ingen askkopp finns i närheten.

Eftersom rökning numera nästan aldrig tillåts inomhus leder detta till att det kan ligga drivor av cigarettfimpar utanför ingångar till köpcentrum eller stationsbyggnader där många människor passerar.

Mest deprimerande är dock det som miljöpartisterna lyfter fram, att badstränderna är fulla med fimpar. Hur många gånger har man inte lagt sig till ro på en badstrand för att i samma stund som man ska till och koppla av med en god bok behöva se hur cigarettfimpar sticker upp överallt?

Kan riksdagen göra något åt detta? Ett pantsystem för att skapa ekonomiska incitament lär aldrig komma att fungera, förutom att det framstår som löjligt.

Men mycket finns att göra människor emellan. Varför accepterar vi att just cigarettfimpar ska kunna kastas hur som helst? Om en vän kastar godispapper på gatan, skulle vi då inte anmärka på det? Och bör inte rökarna själva förstå att fimpar är skräp? Det rimliga vore ju att cigarettrökarna rätt och slätt slutade att kasta sin fimpar på marken.

Men om det inte finns en askkopp i närheten, undrar kanske någon. Ska man då stoppa sina fimpar i fickan? Gamla fimpar är ju uräckliga. Ja, så är det. Men om det nu är äckligt att ha gamla fimpar i fickan så är det lika äckligt för oss andra att behöva ha dem utspridda på badstranden eller på gatan.

Normalt folkvett säger att man inte kastar skräp omkring sig och cigarettfimpar är skräp. Den som röker gör detta av fri vilja. Alltså bör man som rökare också vara beredd att ta konsekvenserna av sitt handlande. Ta hand om fimparna eller sluta att röka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!