Från Skatteverket till terroristkonto

Uppgifterna om att svenska biståndspengar används för att betala lön till barnamördare borde få riksdag och regering att dra i nödbromen.

1 september 2011 00:00

Sveriges bistånd till Palestina och Västbanken uppgick till lite drygt 700 miljoner kronor 2009. Då ingår allt från direkt ekonomiskt stöd till den palestinska myndigheten till vatten- och avloppsprojekt som Sida utför på Gazaremsan. Omfattningen av stödet gör Sverige till en av de viktigaste europeiska biståndsgivarna till palestinierna. Senaste utbetalningen som gjordes till den palestinska myndigheten var en kontantbetalning på 40 miljoner kronor i mitten av augusti som direkt syftade till att "gå till löner och pensioner för anställda inom den palestinska förvaltningen", enligt UD.


Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson skrev i tisdags på ledarsidan att dessa pengar även används till att betala ut "lön" till palestinska terrorister som sitter i fängelse i Israel. Lönen utbetalas enligt ett fastställt reglemente antingen till terroristen eller dennes familj enligt en stigande skala beroende på hur länge fängelsestraffet varat. Som mest kan en dömd terrorist, eller hans familj, få över 20 000 kronor i månaden i lön från myndigheten.

Den palestinska myndigheten är bankrutt och helt beroende av bidrag från omvärlden. Den senaste utbetalningen motiverades dessutom med att myndigheten skulle stärka sin "trovärdighet" gentemot befolkningen genom att kunna betala ut löner och pensioner. Att dömda terrorister står på myndighetens lönelistor nämns det inget om.

På listorna över avlönade terrorister i israeliska fängelser står bland annat Hassan Salameh som varje månad får motsvarande 10 800 kronor för att 1996 ha lett en självmordsattack mot en buss i Jerusalem som krävde 46 människoliv. Bröderna Hakim och Amjad Awad lär också hamna på lönelistan när de får sin dom för att i mars har mördat en israelisk familj på Västbanken. Då mördade bröderna bland annat en tre månader gammal pojke med kniv och hans fyraåriga storebror ströps till döds. De första tre åren i fängsligt förvar får de motsvarande 2 500 kronor i månaden av den palestinska myndigheten.

UD hävdar att de kan kontrollera att svenska pengar inte hamnar i "orätta" händer. Men medger samtidigt att "det går ju inte att kontrollera exakt vart alla deras utgifter går till". Precis, det torde vara synnerligen svårt att kontrollera var de svenska skattekronorna hamnar när de satts in på den palestinska myndighetens konto. Man måste vara mer än lovligt naiv om man inte inser att det svenska bidraget bidrar till löneutbetalningen till barnamördare och terrorister. I förlängningen innebär detta även att nyrekryteringen av terrorister förenklas. Mörda israeler och se därmed till att din familj får lön (mer eller mindre av svenska skattepengar) resten av dit liv!

Regeringen, riksdagen och biståndsministern borde inse det ohållbara i situationen. Sluta med kontantstöd till den palestinska myndigheten. Sverige ska inte finansiera terrorism.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!