Terrorn mot Norge ett angrepp på oss alla

Massmorden i Norge kan bara beskrivas som terror - oavsett vem som ligger bakom. Händelserna är de värsta som drabbat landet sedan andra världskriget.

23 juli 2011 00:00

Bomben som exploderade på fredagseftermiddagen i Oslo var mycket kraftig och går att jämföra med exempelvis terrorattacken mot London för sex år sedan. Sannolikt har många personer dödats i de drabbade byggnaderna.

Som om inte detta var illa nog utbröt nästan samtidigt skottlossning på ön Utöya utanför Oslo. En man utklädd till polis öppnade eld och ett stort antal ungdomar har förmodligen dödats. På ön anordnade det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund ett sommarläger.

Det är oerhört tragiskt - men också till synes mycket förvånande. Vem har skäl att angripa Norge? Misstankarna går i riktning mot jihadister och det går att dra paralleller till terrorattacken i Bombay för tre år sedan. Det är plausibelt att tänka sig extrema islamister, men varför angripa just Norge?

Till skillnad från i Danmark och Sverige har det inte funnits några större kontroverser kring Muhammedteckningar eller rondellhundar. Jyllandspostens karikatyrer har visserligen publicerats också i norska tidningar, men kalabaliken kring händelserna har varit relativt begränsad.

Norrmännen hade inga skäl att oroa sig allt för mycket, men jihadister ser fiender överallt och möjligen funnit det lättare att angripa Norge än andra länder i Europa. För extremisterna kvittar det för övrigt. Att mörda (kristna) européer har närmast ett egenvärde och många gör ingen skillnad på män, kvinnor och barn. Al-Qaida vill alltid skapa rubriker med stor förstörelse och mycket blod på gatorna.


Så länge vi inte vet vem som låg bakom och varför finns det samtidigt anledning att spekulera med försiktighet. Självklart kommer denna ohyggliga tragedi att påverka säkerhetspolitiken i hela Skandinavien i år och kanske decennier framåt, men politisk panik är det minsta vi behöver just nu.

Islamistiska hemsidor har dock hyllat händelsen. Det är lätt att övertolka dylika uttalanden, men det är också farligt att inte se det uppenbara: att det finns extremister i våra länder och människor som inte betraktar sig som danskar, norrmän eller svenskar - utan tvärtom hatar oss. Det finns också personer som deltagit i krig utomlands, som förhärdats och har goda kunskaper i vapenframställning och praktisk terror.

Under alla omständigheter har norsk säkerhetstjänst misslyckats kapitalt i sin hotbildsbedömning. Det kan vara mer eller mindre begripligt, men är i vilket fall som helst en viktig läxa att lära för framtiden.

För tyvärr så föder våld nytt våld och terror föder ny terror. Extremister inspireras av varandra.

I dag går våra tankar till det norska folket. Ett av världens fredligaste folk har drabbats av fruktansvärda händelser och språket räcker inte till för vad som beskrivs bättre med tårar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrköpings Tidningar juli