Vänster-Jimmie hot mot Juholt

12 juli 2011 00:00

"Sommartider - heil!, heil! - sommartider" sjunger två sverigedemokrater i en skämtsam teckning, signerad de välkända Berglins. Det är en lika fyndig som elak drift med Sverigedemokraterna (och sommarsånger). Samtidigt kan man fråga sig hur relevant satiren är för dagens parti. I söndags var det dags för partiledaren Jimmie Åkesson att äntra Almedalens scen för första gången. Strax innan dess fick undertecknad chansen att träffa honom för en lite längre intervju.

"Vi kan inte leva på underdog-mentalitet, utan måste ta för oss" konstaterar han och menar att Sverigedemokraterna numera är ett etablerat parti "men inte en del av åsiktsetablissemanget". SD ska utgöra en motvikt till den "socialliberala hegemonin".

I stället för det luddiga begreppet nationalkonservativ säger han att "jag betraktar mig som socialkonservativ och tror att det är där vi kommer att landa". Det är - för sverigedemokratiska förhållanden - ganska häpnadsväckande, även om trovärdigheten kan ifrågasättas.

Över huvud taget vill Åkesson utåt bortse från Sverigedemokraternas rötter. "Jag hade ambitionen att göra något av partiet" säger han och visst duger det att tala om kursändring de senaste åren. Nu vill Åkesson ta plats vid maktens köttgrytor och då räcker varken den nationalistiska retoriken eller invandringskritiken särskilt långt.

I stället hackar Sverigedemokraterna på regeringen i allmänhet och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i synnerhet. Under intervjun återkommer Åkesson flera gånger till vad han uppfattar som sverigedemokratiska framgångar inom arbetsmarknadsfrågorna, till exempel a-kassan och fas 3-jobben.

Även om få vill erkänna det har Sverigedemokraterna - om inte annat så genom sin blotta existens - en central tungan på vågen-roll i svensk politik. Om det till följd av det rödgröngula budgetsamarbetet blir regeringskris, och rentav extraval, är det SD:s "förtjänst".

Samtidigt innebär detta en utmaning som jag undrar om ens Åkesson inser vidden av. Jag inbillar mig att många av partiets väljare hatar Socialdemokraterna - på samma sätt som många hatar Moderaterna. Men Moderaterna går bra, medan Socialdemokraterna har problem. Kanske är det därför som Åkessons politiska vittring leder honom vänsterut. Mellan sofflocket och Håkan Juholt hoppas han finna nya väljargrupper, även om det eventuellt alinierar sympatisörer längre högerut.

Det är en utmaning för Åkesson, men också för Juholt som hittills visat klent intresse för att ta strid med Sverigedemokraterna. Retoriken dem emellan är stundtals påfallande lika. Indirekt kan det faktiskt ge Åkesson större legitimitet. Vinnaren på Juholts populistiska nostalgi kan därför bli - Jimmie Åkesson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Stigsson Michajlov